ВР та ГПУ гальмують "безвізову вимогу" про антикорупційне бюро - Ситник

Субота, 12 вересня 2015, 16:22

Керівник Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник стверджує, що запуск НАБУ гальмується через те, що досі  не призначений керівник антикорупційної прокуратури в складі ГПУ.

Про це він заявив під час панельної дискусії на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES).

"Нас (НАБУ) від початку роботи стримує відсутність антикорупційного прокурора", - заявив він.

"І тому я неодноразово звертався до ГПУ и до парламенту: будь ласка, сформуйте конкурсну комісію, дайте антикорупційного прокурора. Коли зможете – призначте, і ми відразу почнеми розслідування. Дасте в жовтні – почнемо в жовтні. Буде пізніше – почнемо пізніше", - наголосив він.

Проблема пов’язана тим, що у відповідно до закону про прокуратуру діяльність НАБУ має контролювати незалежна структура в рамках ГПУ – антикорупційна прокуратура. 

"Ми не можемо вести розслідування, коли немає прокурора, який за цим розслідуванням спостерігає", - пояснив Ситник.

Як відомо, запуск реальної діяльності НАБУ є однією з ключових вимог ЄС в рамках виконання Плану дій візової лібералізації. В разі, якщо восени НАБУ не запрацює – ми отримаємо відмову ЄС у скасуванні віз для громадян України.

Джерела "Європейської правди" в МЗС підтверджують, що ця проблема є однією з ключових у виконанні ПДВЛ і на ній наголошував єврокомісар Ган під час візиту до України 11 вересня.

Артем Ситник стверджує, що невдача із запуском НАБУ потягне за собою ще більші проблеми.

"Якщо ми провалимо запуск бюро, ми провалимо весь запуск реформ. Якщо не буде боротьби з корупцією, то України за півтора-два роки просто не буде", - вважає голова НАБУ.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування