Квасьнєвський про Донбас: Є три сценарії розвитку подій

Субота, 12 вересня 2015, 20:52

У подальшого розвитку подій на частині Донбасу, окупованій російськими військами, є три можливі сценарії.

Про це на завершенні 12-ї конференції YES, яка відбулася у Києві, заявив екс-президент Польщі Олександр Квасьнєвський.

"Негативний сценарій – ми маємо до нього бути готові – якщо РФ буде продовжувати свою агресивну політику і  основна мета її буде – взяти не якусь частину України під свою зону впливу, а її усю. І ми не можемо виключати такої мети з боку РФ і керівництва Кремля", - зазначив він.

Він додав, що РФ має достатньо інструментів, щоб досягти успіху у цьому процесі.

"Вони можуть використовувати військові методи, дестабілізувати ситуацію через економічні інструменти, тиск на економіку України, використати багато грошей на пропаганду, використати "п’яту колону" в Україні і т.і.", - пояснив Квасьнєвський.

"Другий більш позитивний сценарій – Росія готова пом’якшити свою позицію, змінити свою політику через певні неприємні обставини, яких Путін не очікував. Він недооцінив сильну реакцію українського народу, який готовий захищатися", - зазначив він. 

Також, за його словами, Путін не очікував, що не зможе знайти спільної мови з канцлером Німеччини. 

Екс-глава Польщі зазначив, що "найкраще, що ми можемо запропонувати  - дискусія між РФ, Україною, ЄС, США і Канадою".

"Думаю, що ми маємо попросити канадців бути більш активними – у них є моральні причини це робити (бо є велика українська діаспора на їхній території), і Канада є суттєвим партнером і в  НАТО, і в міжнародній політиці", - зазначив Квасьнєвський. 

"Якщо ми говоримо про не найгірший сценарій розвитку подій, тут може бути 5 пунктів - Крим, повне виконання Мінських угод, ЄС (усі амбіції України щодо ЄС - ЗВТ, асоціація, інтеграція - не можуть бути зупинені Росією). Якщо Україна хоче це робити і буде виконувати усі складні умови - дорога має бути відкрита, ми маємо прийняти Україну в один день як частину європейської спільноти", - зазначив Квасьнєвський.

"Ще один пункт - НАТО, система безпеки. Більшість членів НАТО не готові прийняти Україну зараз. Тому ми маємо запропонувати іншу систему гарантій для безпеки України. Думаю, ми можемо разом з США, РФ і Європою поговорити про те, які ми можемо надати гарантії Україні, щоб вона залишилася суверенною, стабільною, безпечною, без ризику того, що одного дня "великий  брат" знову нападе і анексує якусь її частину", - додав екс-президент Польщі.

"П'ятий пункт – найскладніший -  усі сторони переговорів мають запропонувати реальну економічну підтримку Україні", - зауважив Квасьнєвський. 

"Ми зобов'язані це зробити, і це має бути не програма на 1 чи 3 роки, це має бути довгострокова програма відновлення, оживлення української економіки", - заявив він.

"Сценарій номер три - чесно кажучи, ми не знаємо, що зробить Путін, його політика повністю непередбачувана. Якщо так - ми маємо зробити наше "домашнє завдання". Три речі у ньому надзвичайно важливі: боротьба з бюрократією, показати, що Україна має, що запропонувати світу. А також толерантність", - зазначив екс-президент Польщі. 

"Ми, європейці, у свою чергу маємо продемонструвати нашу єдність у підтримці України і солідарність", - підсумував Квасьнєвський. 

Українська правда 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування