Росіяни Крим не віддадуть, а для Донбасу є надія – Баррозу

Середа, 16 вересня 2015, 13:01

Росія не поверне Крим Україні у близькій перспективі, водночас мінські угоди дають надію на краще щодо вирішення ситуації на сході.

Про це сказав колишній президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу в інтерв’ю "Радіо Свобода".

"Я не думаю, що щось є не вирішуваним, – просто вирішення дечого займає часу більше, ніж решта, це правда. На мою думку, для Криму не буде швидкого рішення", - заявив Баррозу.

"Що нам треба робити – це дотримуватися принципової позиції, що ми ніколи не визнаємо анексію Криму. Цивілізовані країни світу ніколи не повинні це визнавати, адже це було дуже грубе порушення міжнародного права і не лише його: Росія взяла на себе певні зобов’язання після розпаду Радянського Союзу, й узагалі це є порушенням балансу, який ми мали у Європі. Отже, ми ніколи не повинні визнавати анексію", - сказав він.

Водночас, на близьку перспективу треба поставити перед собою "реальні завдання", вважає Баррозу.

"Наше завдання – мати незалежну, суверенну, демократичну, процвітаючу Україну… Україна має віддано продовжувати реформи, а Захід (США, ЄС, інші країни) має активно підтримувати Україну. Я думаю, що ця мета – цілком реальна", - сказав він.

"Треба й далі працювати над виконанням положень мінської угоди. А росіянам треба чітко показати: є ціна, яку вони заплатять, якщо продовжать дестабілізувати схід України. Тож ми маємо втілювати цю стратегію впевнено, узгоджено, зі стратегічним терпінням. Не очікувати дива, а твердо відстоювати свою позицію. Я думаю, наша мета правильна і ми можемо її досягти", - сказав Баррозу.

Він зізнався, що не бачить вирішення питання Криму "у близькій перспективі".

"Росіяни його не віддадуть – принаймні найближчим часом. Військового вирішення цього питання немає: ані американці, ані європейці не готові брати участь у повноцінній військовій конфронтації з Росією. Це – реальність. Коли ми працюємо над стратегією, важливо розуміти, якою є реальність довкола", - заявив Баррозу.

"Але це зовсім не значить, що ми здалися щодо Криму. Це для нас і далі актуально – так само, як і наша принципова позиція. Санкції, ухвалені через анексію Криму, мають зберігатися, якщо Росія не повертає півострів", - сказав він.

Баррозу вважає, що Україні треба зосередитися на тому, що можна досягнути, і довести, що вона – "не failed state", а "успішна, демократична, стабільна і процвітаюча" країна.

"Мінські угоди, на мій погляд, дають підстави сподіватися на краще щодо долі Донбасу. Ми виводимо іноземні війська, закриваємо кордон під контролем спостерігачів, проводимо там вільні і чесні вибори. Так, це займе час. Нам потрібно мати стратегічне терпіння, бути послідовними", - сказав він.

На думку Баррозу, не варто намагатися змінити стратегію.

"Треба триматися обраного курсу. Не визнавати анексію Криму, надавати потужну підтримку Україні", - наголосив він.

Баррозу упевнений, що Євросоюз усе зробив правильно в ситуації з Україною.

"Не Україна чи Європа поводилися неналежно – це Росія поводилися неналежно. Це Росія порушила баланс у Європі", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування