У ФСБ заявили про засудження українця за шпигунство в РФ

Середа, 14 жовтня 2015, 17:42

Колишній гендиректор ДП "Знамя", громадянин України, 73-річний Юрій Солошенко, засуджений Мосміськсудом до 6 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві.

Про це повідомляє російський "Інтерфакс" з посиланням на прес-центр ФСБ РФ.

Згідно з повідомленням, Солошенко намагався контрабандним шляхом вивезти секретні комплектуючі до зенітної ракетної системи (ЗРК) С-300. 

"Солошенко Ю.Д. був затриманий співробітниками ФСБ РФ у серпні 2014 року в Москві при спробі незаконного придбання секретних комплектуючих до зенітно-ракетних комплексів С-300. При цьому він діяв від імені держпідприємства" Завод "Генератор" і корпорації "Небо України" , а плановані до закупівлі вироби призначалися для відновлення засобів ППО України", - йдеться у повідомленні ФСБ.

"Це не перший випадок припинення органами безпеки спроб окремих громадян України придбати в Росії і вивезти контрабандним шляхом продукцію військового призначення", - йдеться  у повідомленні.

Так, в грудні 2014 року з РФ був видворений громадянин України Денис Данченко, який прибув до Москви "з метою придбання в обхід встановленого порядку секретних клистронов і магнетронів до ЗРК С-300 і "Бук-М1".

У ФСБ РФ нагадали, що рішенням Московського міського суду громадянин України Ю.Солошенко - колишній генеральний директор держпідприємства "Виробниче об'єднання "Зоря" Полтава) визнаний винним у скоєнні злочину, передбаченого статтею 276 КК РФ (шпигунство) і засуджений до 6 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, захисник Солошенко - Геннадій Блохін - не виключив, що засуджений буде екстрадований в Україну, повідомивши, що процес запущений.

"Його передачі в Україну після вступу вироку в силу я не виключаю", - сказав Блохін.

За інформацією "Відкритої Росії", суд над Солошенком тривав з 1 жовтня, справа має гриф "таємно" і слухалася у закритому режимі.

У дебатах сторін прокурор просив для підсудного 10 років колонії - мінімальну санкцію за статтею 276, однак суд Солошенкові термін нижче нижньої межі.

Стверджується, що пенсіонер повністю визнав провину.

Раніше він відмовився від послуг незалежних адвокатів, і його інтереси в процесі представляв захисник за призначенням Геннадій Блохін. За словами Блохіна, оскаржити вирок Солошенко не має наміру.

На оголошенні вироку був присутній генконсул України в Москві Геннадій Брескаленко. Дружина і сини Солошенко в Росію приїхати не наважилися.

Солошенко - колишній директор полтавського оборонного заводу "Знамя", був затриманий у серпні 2014 року, коли приїхав до Москви для зустрічі з діловими партнерами. За даними слідства, Солошенко намагався вивезти в Україну на "КамАЗі" деталі якогось російського озброєння. Для цього він нібито пропонував якомусь чиновнику Міноборони Росії 6 тис. доларів. Ніяких даних про особу чиновника, так само як і інформації про санкції щодо нього, не повідомляється. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування