В Австрії зафіксували переміщення 315 млн євро від Курченка Ложкіну - депутат

Середа, 14 жовтня 2015, 20:18

Австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердженя переміщення 315 мільйонів євро з рахунків компанії, пов'язаної з "фінасистом Сім'ї Януковича" Сергієм Курченком на рахунки компанії, пов'язаної з нинішнім главою АП Борисом Ложкіним під час продажу медіа-активів.

Про це у своєму блозі на Україській правді повідомив нардеп від БПП Сергій Лещенко. 

Депутат повідомив подробиці кримінального провадження, в якому фігурує глава АП Ложкін. 

Згідно запиту Мін'юсту Австрії, який був направлений в Україну 5 серпня 2015 року, "Центральна прокуратура по боротьбі з економічною злочинністю і корупцією веде слідство у кримінальній справі проти Бориса Ложкіна, Григорія Шверка та Світлани Шиян за підозрою у відмиванні грошей".

Усі вони фігурують у кримінальній справі як особи, що мають права підпису в компанії INTEGRITY INTERNATIONAL HOLDINGS LTD, яка зареєстрована на Британських Віргінських островах.

Кримінальне провадження стосується переоформлення власності на медіа-холдинг Ложкіна UMH, який було продано Сергію Курченку.

Матеріали для кримінальної справи було зібрано інспектором-криміналістом Томасом Патеком з Finance Intelligence Unit при Федеральному кримінальному відомстві Федерального міністерства внутрішніх справ Австрії та передано 25 березня 2015 року в органи прокуратури Маттіасу Пуркарту. 

В основі кримінальної справи лежить транзакція від 4 листопада 2013 року, коли "був здійснений переказ або дано доручення невідомим злочинцям провести переказ грошей на суму 130 520 000 доларів з банківського рахунку в Латвії, що належить фірмі TREJOLI BUSINESS LTD (Британські Віргінські острови) на банківський рахунок компанії INTEGRITY INTERNATIONAL HOLDINGS LTD, який був відкритий в австрійському Raiffeisen Bank International AG".

У матеріалах справи фігурує загальна вартість, заплачена Курченко за активи Ложкіна і його партнерів.

"За вказаний період було надходжень на суму 314 000 000 євро і переказ на суму 315 000 000 євро. Ці транзакції були здійснені виключно між офшорними компаніями, в яких неможливо визначити дійсну комерційну діяльність", - вказано у запиті Мін'юсту Австрії.

Згідно з документами, наданими Raiffeisen Bank, повноваження за цим рахунком компанії INTEGRITY INTERNATIONAL HOLDINGS LTD має Борис Ложкін, а право підпису передано Григорію Шверк і Світлані Шиян.

"Саме Ложкін є мажоритарним акціонером цієї компанії - йому належить 71% акцій. Крім того, її міноритарними співвласниками є колишній депутат від блоку Тимошенко Олексій Логвиненко, підприємець Анатолій Бурбеза, та згаданий вже Григорій Шверк", - зазначив Лещенко.

"Виявлення австрійськими правоохоронцями документально підтвердженого переміщення астрономічних сум від Курченка до Ложкіна є приводом перевірити, чи усі податки було сплачено нинішнім главою АП під час продажу медіа-активів. Втім, судячи з того, як австрійський запит ховали в Україні, у найближчі роки такого розслідування чекати не доводиться", - зазначив Лещенко. 

Як відомо,  після появи інформації про справу в Австрії, глава АП Борис Ложкін заявив що правоохоронні органи жодної з країн світу ніколи не зверталися з будь-якими претензіями.

Разом з тим стало відомо, що відділ по боротьбі з корупцією прокуратури Австрії знайшов факти відмивання коштів, розслідуючи підозрілу історію з главою АП Борисом Ложкіним у справі, за якою Ложкін може проходити в якості свідка. У даній справі австрійська прокуратура оцінює суму збитку у 5 мільйонів євро.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування