На територіях бойовиків залишаються 13,5 тисяч ув'язнених - омбудсмен

Середа, 21 жовтня 2015, 14:29

Україна почала переводити ув'язнених з територій, підконтрольних бойовикам на Донбасі.

"Порядку 13,5 тис (ув'язнених - ред.) перебувають на території, непідконтрольною України, передає 

"Перевели ми поки що тільки дві невеликі групи - 9 і 20 осіб (з території Донецької області). Зараз ведемо переговори, щоб забрати інших", - сказав представник омбудсмена, керівник департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Білоусов в середу в Києві.

Він зазначив, що за один раз з непідконтрольною території Донецької області не можуть відправити більше 60 чоловік, оскільки вивозити їх можна тільки автозаками. Однак на місці розташовують лише трьома такими транспортними засобами, кожне з яких вміщає 20 чоловік.

"Щодо так званої "ЛНР"- поки що тільки на рівні перших контактів. Наразі жодних зрушень немає. Але є надія, що почнемо вивозити і звідти", - сказав Білоусов.

Він розповів, що позиція бойовиків у питанні видачі в'язнів неодноразово змінювалася. "Спочатку т.зв. ДНР хотіли віддати всіх і говорили, що ці люди не зробили нічого проти їхніх "республік". Після цього концепція змінилася: сказали, що нікого не віддамо. Коли вони зрозуміли, скільки потрібно грошей, щоб цих людей годувати, вирішили їх віддавати. І потихеньку почали передавати. У "ЛНР" довго не йшли на контакт, зараз починають з нами ці питання обговорювати", - розповів представник омбудсмена.

При цьому Білоусов зазначив, що раніше труднощі в питанні переведення ув'язнених були пов'язані з тим, що ні з ким було вести переговори в силу того, що різні угруповання, що орудують на окупованому Донбасі, не могли між собою узгодити це питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News