Росія ховала Карпюка і Клиха через катування - МЗС

Вівторок, 27 жовтня 2015, 13:43

Українські консули не могли потрапити до Миколи Карпюка і Станіслава Клиха через те, що Росія намагалася приховати їхній фізичний стан після катувань.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба на брифінгу у вівторок в Києві, повідомляє "Укрінформ".

"Очевидно, що фізично вони (Карпюк і Клих - ред.) перебували в тому стані після тортур, після катувань, що українські консули б це зафіксували і зробили надбанням громадськості", - сказав він.

"Тобто людей закатованих, замучених ховали від українських очей, від очей українського консула для того, щоб привести до стану, коли їх вже можна буде показувати світу", - заявив Кулеба.

Він зазначив, що у нього не має інших слів, як констатувати "абсолютно варварські дії російської сторони".

Дипломат повідомив, що на даний момент на території РФ офіційно утримується 10 українських політв'язнів, – і МЗС проводить системну роботу, щоб історія кожного з них була відома міжнародній спільноті, щоб спільними зусиллями вимагати їх звільнення.

"З минулого року понад 200 офіційних заяв, зустрічей, розмов було проведено для того, щоб змінити позицію РФ, її ставлення до наших в'язнів", - сказав Кулеба.

За його словами, можна говорити про абсолютно цілеспрямовану політику РФ щодо українських політв'язнів, оскільки прослідковується єдиний почерк стосовно них.

Зокрема, у жодному випадку російська сторона не повідомляла Україні про перебування українців під юрисдикцією Росії.

Раніше адвокат Ілья Новіков повідомив, що український консул вперше за півтора роки отримав дозвіл відвідати в тюрмі Чечні (РФ) громадян України Станіслава Клиха та Миколу Карпюка – і консул засвідчив шрами від тортур.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News