Розгін Майдану організували Янукович, Захарченко і Клюєв - ГПУ

Вівторок, 17 листопада 2015, 10:31

Розгін атиквістів Євромайдану 30 листопада 2013 року ініціював особисто екс-президент Віктор Янукович, організували його екс-голова МВС Віталій Захарченко та тодішній секретар РНБО Андрій Клюєв.

Про це заявив начальник управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк на прес-конференції, присвяченій результатам розслідувань злочинів проти Майдану.

"21 листопада колишнє керівництво України, діючи виключно у власних інтересах, не пов’язаних з інтересами держави, прийняло рішення про відмову від курсу євроінтеграції. З того часу у Києві почалися виключно мирні акції протесту на підтримку євроінтеграційного курсу країни", - сказав він.

Однак така ситуація не задовольняла колишнє керівництво країни, зазначив представник ГПУ.

"30 листопада в нічний час учасники акції в жорстокий спосіб були розігнані. Безпосередньо керували розгоном Майдану командир полку міліції спеціального призначення у Києві Кусюк та заступник (керівника) громадської безпеки (столиці) Федчук", - заявив Горбатюк.

"Встановлено і організаторів, які вчиняли цей злочин. Як встановлено слідством, безпосереднє рішення про розгін Майдану та саме силовий спосіб приймалося безпосередньо колишнім президентом (Віктором Януковичем – ред..). Доручення на реалізацію цього плану було здійснено колишньому міністру внутрішніх справ (Віталію Захарченку) та секретарю РНБО Клюєву", - сказав він.

"Вони доручили виконання і організацію цього плану - кожен в своїй частині – заступнику секретаря РНБО Сівковичу, очільнику київської міліції Коряку та голові Київської міської держадміністрації Попову", - відзвітував представник ГПУ

Він уточнив, що по лінії міліції розгін Майдану було доручено спецпідрозділу "Беркут" київської міліції. "Керували, роздавали вказівки, в який спосіб діяти, колишній заступник начальника ГУ МВС у Києві Федчук, командир полку Кусюк, які залучили своїх підлеглих командирів для здійснення розгону", - сказав Горбатюк.

"Жодних законних підстав не було для цього розгону – не було судового рішення, яке єдино є підставою припинення акції протесту…", - наголосив він.

За даними правоохоронців за результатами тих злочинних дій було витіснено за межі площі більше 300 осіб, загалом були побиті 84 особи, з них 17 студентів.

"Повідомлені мною обставини знайшли вираз у повідомленнях про підозру цим особам – колишньому президенту Януковичу, (колишньому) міністру внутрішніх справ Захарченку, Свіковичу, Попову, Коряку, його заступнику Федчуку, начальнику управління громадської безпеки Мариненку, командиру полку Кусюку, його заступникам Тягнирядну і Дидюку, чотирьом командирам рот – Шевченку, Скрицькому, Садовнику та Антонову", - заявив представник ГПУ.

Горбатюк запевнив, що Антонов "притягнутий до відповідальності". "Звинувачувальні акти стосовно Попова та чотирьох "беркутівців" Дидюка, Тягнирядна, Шевченка та Антонова спрямовані до суду, де і розглядаються", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування