Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГПУ відзвітувала про пожежу в Будинку профспілок

Четвер, 19 листопада 2015, 10:59

У ніч із 18 на 19 лютого 2014 року бійці "Альфи" за вказівкою тодішньої влади штурмували Будинок профспілок, в якому був штаб Майдану, внаслідок чого сталася пожежа.

Про це заявив начальник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк на прес-конференції у Києві.

"З використанням спецпідрозділу "Альфа" з різних регіонів було організовано керівництвом того антитерористичного центру захоплення Будинку профспілок, що здійснювалося через дах цього будинку", - зазначив він.

"Під час просування і намагання захопити співробітники "Альфи" не були озброєні вогнепальною зброєю, принаймні не встановлено випадки її застосування – але їхні дії фактично призвели до того, що протестувальники змушені були захищатися, бачачи явну загрозу для свого життя та здоров’я. В результат сталася пожежа і був знищений Будинок профспілок і у вогні загинуло 2 особи", - заявив Горбатюк

Керівник департаменту захисту національної державності СБУ Анатолій Дублик на запитання уточнив: "Люди, які знаходилися в приміщенні, з метою убезпечення себе, заблокували себе – і виникла пожежа. Вони ("альфівці") відступили".

"Слідство не виявило факту застосування ними (спецбійцями – ред..) бойової зброї і спорядження. Вони всі допитані, без винятку, дали правдиві свідчення – про те, що в них була поставлена задача, зайти, аби витіснити з Будинку профспілок протестувальників", - сказав він.

Горбатюк також зазначив: "(Є версія, що) Коли вони просувалися зі зброєю, щоби їх не пропустити – протестувальник кидали пляшки з запалювальною сумішшю. Але однозначно стверджувати, хто саме підпалив, ми не беремося, розслідування триває".

"Але ми вказуємо, щ саме дії у зв’язку зі вказівкою звільнити зі зброєю Будинок профспілок створювало таку загрозу для життя і здоров’я протестувальників, яка могла дозволяти їм захищатися – і що могло призвести до підпалу Будинку профспілок", - наголосив він.

"Попередній висновок слідства: якби не вчинялися дії стосовно захоплення Будинку профспілок, пожежі б не було. Ми інкримінуємо настання цих наслідків саме керівництву СБУ, які організували незаконне проведення АТО", - заявив представник ГПУ.

При цьому представник ГПУ заявив, що вказівку на силові дії давав колишній президент Віктор Янукович, а ці вказівки виконували колишніі керівники СБУ, МВС, Внутрішніх військ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування