Правоохоронці проводять обшуки на Одеському припортовому заводі - ГПУ

П'ятниця, 20 листопада 2015, 19:43

Одеська прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, в рамках якого розслідуються факти злочинного заволодіння коштами держави на суму понад 4 мільярдів гривень.

Про це повідомив заступник генпрокурора, прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе.

За його словами, об'єктом злочинних зазіхань стало державне підприємство ВАТ "Одеський припортовий завод".

"Передбачається, що в корупційній схемі можуть бути задіяні чиновники найвищих органів державної влади, а також пролобійовані ними керівники цього підприємства за участю низки сумнівних іноземних компаній", - заявив Сакварелідзе.

Згідно з інформацією, слідство перевіряє версію використання потужностей підприємства для присвоєння учасниками схеми щорічно сотень мільйонів доларів, що належать державі.

Правоохоронці встановили, що посадові особи підприємства протягом 2015 року реалізовували продукцію підприємства (аміак, карбамід, азот рідкий діоксид (діоксид) вуглецю, кисень рідкий, натрій сірчанокислий) іноземному контрагенту за цінами значно нижчими ринкових.

"Зараз нами проводяться санкціоновані судом обшуки в приміщеннях Одеського припортового заводу на території міста Південний з метою виявлення, фіксації відомостей про обставини вчинення злочину і вилучення документів, необхідних для вивчення слідством", - повідомив Сакварелідзе.

"Нашою метою є ліквідація очевидно корупційної схеми, виявлення всіх членів згаданої злочинної комбінації і притягнення їх до кримінальної відповідальності", - додав він.

Як відомо, Одеський припортовий завод напередодні приватизації уклав газовий контракт з невідомою компанією, який позбавить ОПЗ частини валютної виручки.

З листопада на ОПЗ почала поставляти газ маловідома австрійська компанія Antra GmbH, що має українське коріння. Новий постачальник прийшов на зміну структурам групи Приват, які з липня постачали завод газом.

Договір передбачає давальницьку переробку газу ОПЗ з відвантаженням кінцевої продукції цій фірмі.

Така модель роботи передбачає, що весь кінцевий продукт буде належати постачальнику газу, що позбавляє ОПЗ валютної виручки.

Пізніше стало відомо, що компанія Antra GmbH пов'язана з головою комітету Верховної Ради з ПЕК, соратником Арсенія Яценюка Миколою Мартиненком.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування