У Кабміні пообіцяли переглянути договір про постачання електрики до Криму

Вівторок, 24 листопада 2015, 12:07

У Кабінеті міністрів вирішили, що договір про постачання електроенергії до Криму слід переглянути.

Про це заявив один із лідерів кримських татар Мустафа Джемілєв у інтерв’ю Deutsche Welle.

"Договір про постачання електроенергії не відповідає інтересам України. Він укладений з Крименерго, який відняли в нашої держави окупанти. Під цим договором стоїть підпис людини, яка в нас перебуває у розшуку за зраду Батьківщини. У ньому ціни абсолютно не відповідають реальним", - сказав він.

"Зараз, до речі, ми розглядали це питання в Кабінеті міністрів і одноголосно дійшли висновку, що цей договір має бути переглянутий", - заявив Джемілєв.

На його думку, припиняти електропостачання до Криму треба було раніше, "але на те, що цього не сталось, є кілька причин".

"У перші ж дні після окупації Криму країна була в такому становищі, що не виключалося подальше просування російських військ на територію Херсонської області. Я думаю, що саме з цих міркувань, щоб не провокувати окупантів на подальше захоплення наших територій, цього не здійснювалося", - сказав Джемілєв.

Лідери кримських татар вимагають припинити постачання електроенергії на анексований Росією Крим, "доки так грубо порушуються права наших громадян", і не продовжувати договір з Росією про постачання електроенергії до Криму.

Як відомо, з неділі, 22 листопада, Крим залишається без світла через підрив опор ліній електропередач у Херсонській області.

Контракт на імпорт російської електроенергії 28 грудня 2014 року підписав в.о. гендиректора ДП "Укрінтеренерго" Василь Андрієнко, який був призначений на цю посаду за декілька днів до підписання. У договорі вживається поняття "Кримський федеральний округ".

Прем'єр Арсеній Яценюк сподівається, що Генпрокуратура притягне до відповідальності людей, причетних до підписання контракту на постачання електроенергії до Криму. Він призначив службове розслідування і направив матеріали до ГПУ.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляв, що підписував той контракт не він, а рішення про постачання електроенергії до Криму, який Україна далі вважає своєю територією, ухвалював уряд.

Також Демчишин запевняв, що у кінцевому варіанті тексту контракту словосполучення "Кримський федеральний округ" відсутнє, а сам договір є вигідним для української сторони.

Міністр планував продовжити цей контракт.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування