Від Шокіна вимагають замінити Севрука на Кесслера у конкурсній комісії

Понеділок, 9 листопада 2015, 07:58

Генпрокурора Віктора Шокіна закликають призначити Джованні Кесслера до складу конкурсної комісії, яка обиратиме майбутніх антикорупційних прокурорів, а Юрія Севрука звільнити з комісії.

Таку вимогу оприлюднили Трансперенсі Інтернешенл Україна, Центр протидії корупції та Реанімаційний пакет реформ, домагаючись незалежного та неупередженого конкурсу до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

За їхніми словами, заява президента Петра Порошенка про оновлення складу відповідної конкурсної комісії лише частково відповідає дійсності, бо серед перепризначених членів її немає директора Європейського управління боротьби з шахрайством Кесслера, але залишився одіозний перший заступник генпрокурора Севрук.

"Саме Юрій Севрук розпочав службове розслідування стосовно іншого заступника генпрокурора – Давіда Сакварелідзе – за його спроби реформувати органи прокуратури через конкурентні конкурсні процедури", - нагадують представники громадських організацій.

Більше того, до Верховної Ради внесли проект постанови про заміну одного з парламентських делегатів у конкурсній комісій – американського прокурора Мері Батлер – на Джованні Кесслера.

"Ані громадськість, ані міжнародні партнери, ані народні депутати за майже місяць роботи конкурсної комісії за участі представників, делегованих парламентом, не висловили жодного зауваження стосовно якості їх роботи. Тому об’єктивних підстав для такої заміни немає", - заявляють активісти і правозахисники.

"Ця постанова, як і пропозиція президента - реалізація кулуарних політичних домовленостей, а не виконання вимог громадянського суспільства", - переконані вони.

Організації звертають увагу президента на те, що Антикорупційна прокуратура має бути незалежною від будь-яких політичних впливів, а її співробітники – обрані шляхом прозорого і чесного конкурсу людьми, до яких в суспільстві є високий рівень довіри.

"Спроби ввести у склад конкурсної комісії Джованні Кесслера або інших високопрофесійнийх та незалежних кандидатів у інший спосіб, ніж на заміну делегатам від ГПУ, є неприйнятними та вважатимуться спробами з боку влади втрутитися в роботу конкурсної комісії напередодні туру співбесід з кандидатами на посади в Антикорупційну прокуратуру", - заявляють організації.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура є ключовою ланкою для запуску Національного антикорупційного бюро, створеного для розслідування корупційних злочинів високопосадовців України. У разі провалу запуску реально незалежних антикорупційних органів до кінця цього року, Євросоюз відмовить Україні у безвізовому режимі.

Тому організації закликають Петра Порошенка не маніпулювати думкою громадськості, не вводити в оману міжнародних партнерів, а "розблокувати процес створення Антикорупційної прокуратури та переконати Віктора Шокіна здійснити справжню, а не "косметичну" заміну осіб, делегованих ним обирати антикорупційних прокурорів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News