Рада ще доопрацює закон про відкликання місцевих депутатів

Середа, 23 грудня 2015, 13:05

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект, який дозволяє партіям відкликати місцевих депутатів, обраних за їхніми списками, в разі порушення місцевими обранцями статуту партії.

Після консультацій і кількох провальних голосувань 227 депутатів підтримали законопроект №3693 про внесення змін до закону "Про статус депутатів місцевих рад" (щодо відкликання депутатів місцевих рад).

Заради цього рішення парламент перервав розгляд питань бюджету.

Але консультації продовжаться й у нього до четверга внесуть поправки.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запевнив, що буде знайдено "формулювання, яке всіх задовольняє". "Якщо не знайдемо до завтра порозуміння – не будемо голосувати", - казав він.

Раніше голова профільного комітету Сергій Власенко зачитав поправку, внесену до перехідних положень законопроекту Максимом Бурбаком:

"Дія цього закону поширюється виключно на членів партій, депутатів місцевих рад, обраних на місцевих виборах 25 жовтні 2015 року станом на момент реєстрації".

Ініціаторами законопроекту №3693 є Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олег Березюк, Юрій Луценко.

Згідно з законом, партії не муситимуть чекати рік для того, щоб мати змогу відкликати депутата місцевої ради, як це відбувається тепер.

Підставою для відкликання місцевого депутата може бути:

- невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради меті діяльності та завданням партії, закріпленим у статуті партії;

- невиконання депутатом місцевої ради зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними;

- не входження депутата до фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний;

- вихід депутата із фракції місцевої організації партії, за виборчим списком якої він обраний, або виключення його з фракції за невиконання рішень фракції, в тому числі щодо солідарного голосування.

Забирати мандат будуть за рішенням партійних зборів місцевої парторганізації, на яких "участь депутата… не є обов’язковою".

Після обговорення депутати провели сигнальне голосування за закон в першому читанні, але голосів не знайшли. Спікер завив, що фракції "продовжать консультації".

Як відомо, у Раді зареєстрований проект закону, який передбачає можливість партій виключати своїх кандидатів із виборчих списків до Верховної Ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування