Адвокат: В.о. прокурора Києва ухиляється від люстрації

Неділя, 24 січня 2016, 16:31

Виконуючий обовязки прокурора Києва Олег Валендюк ухиляється від люстраці.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив адвокат Роман Маселко. 

За його словами, прокурор "придумав геніальну схему ухилення від люстрації".

"Отримує від Генпрокуратури лист, що він підпадає під люстрацію та має бути звільненим. Подає позов до Генпрокуратури про "визнання протиправними дії ГПУ направлені на його звільнення та зобовязання ГПУ утриматись від його звільненя". Суд дуже оперативно забезпечує позов, а потім у порядку письмового провадження повністю його задовольняє. ГПУ не ходить на засідання, не подає жодних заперечень і не оскаржує рішення", - зазначає адвокат. 

Маселко повідомив, що Мін'юст та громадські організації намагаються оскаржити це рішення, але усі інстанції їм відмовляють (зокрема, ВАСУ) у прийнятті скарги, бо воно "їх не стосується і не порушує їх прав".

"Громадський люстраційний комітет" намагався оскаржити цю постанову, посилаючись на те, що вона порушує його "охоронюваний законом інтерес". ... Але Київський апеляційний адміністративний суд вирішив, що "У даному випадку рішення суду першої інстанції стосується прав та обов'язків вичерпного кола осіб - Валендюка та ГПУ, а відтак, на думку суду апеляційної інстанції, не може свідчити про порушення охоронюваного законом інтересу ГО "Громадський люстраційний комітет", - пише Маселко.

"Отже, суд приходить до висновку, що Апелянтом не зазначено, яким саме чином оскаржуване судове рішення безпосередньо вплинуло на його права, свободи, інтереси чи обов'язки, що унеможливлює відкриття апеляційного провадження", -  зазначив адвокат. 

"У багатьох складається враження, що Валендюку тут дуже сильно підіграють і ключова роль тут не прокуратури", - підсумував Маселко. 

Як відомо,  під час Революції Гідності Валендюк працював заступником начальника головного управління ГПУ, а отже автоматично підпадає під люстрацію. 

Валендюк посів місце в. о. прокурора Києва після того, як з цієї посади 24 березня був звільнений прокурор Сергій Юлдашев, який не пройшов перевірку. У квітні повідомлялося, що ГПУ проводить люстраційну перевірку Валендюка.

У ГПУ на запит  нардепа Сергія Лещенка повідомили, що Окружний адмінсуд Києва звільнив від люстрації в. о. прокурора Києва Олега Валендюка.

Влітку 2015 року директор департаменту з питань люстрації Мінюсту Тетяна Козаченко закликала ГПУ звільнити в. о. прокурора Києва Олега Валендюка відповідно до закону "Про очищення влади" (про люстрацію), попри те, що в нього є судове рішення, яке забороняє його люструвати.

У вересні Козаченко заявила, що Мінюст склало реєстр випадків саботажу люстрації органами влади, згідно з яким готує судові справи, у тому числі щодо порушення кримінальних проваджень.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування