Порошенко обіцяє деокупацію Криму і нові судові процеси проти РФ

Неділя, 24 січня 2016, 19:52
Порошенко обіцяє деокупацію Криму і нові судові процеси проти РФ

Україна буде втілювати "дорожню карту" з деокупації Криму в рамках формату "Женева+", куди мають увійти представники ЄС, США, та країни-гаранти Будапештського договору.

Про це заявив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 24 січня. 

"Крим має залишатися  у перших пунктах порядку денного наших країн-партнерів", - наголосив Порошенко. 

При цьому, за його словами, за останні дні було зроблено кілька ключових речей.

"Найближчими днями ми очікуємо прибуття місії Парламентської асамблеї Ради Європи з перевірки дотримання прав людини у Криму, у першу чергу - представників кримськотатарського народу", - зазначив Порошенко. 

Також Україна організує широке обговорення місії, яка повернулася з Криму і була організована Туреччиною.

За словами Порошенка, "результати – вражаючі, шокуючі".

"Щоб створити майданчик, де ми маємо це все обговорювати, Україна зробила чітку пропозицію - там має бути ЄС, США, до цього мають залучитися країни-гаранти Будапештського меморандуму. Назвати цей формат можна "Женева+" і негайно розпочати консультації в організації цього процесу", - заявив Порошенко.

Він пояснив, що це стосується звільнення незаконно заарештованих, забезпечення дотримання прав кримськотатарського народу, а також "дорожньої карти", програми з деокупації Криму".

"Вона передбачає велику кількість кроків - від міжнародного тиску, чіткої програми дій щодо санкцій, завершуючи судовими процесами", - зазначив Порошенко. 

"Думаю, за два тижні ви побачите цілу низку судових ініціатив, які Україна і підприємства, які ми будемо супроводжувати, будуть забезпечувати судових захист державних інтересів України по багатьох конвенціях, які ми представимо у  різних міжнародних судах", - підсумував президент.  

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування