Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Більшість депутатів пишуть закони для чужих комітетів – дослідження

Понеділок, 14 березня 2016, 11:01

Більшість депутатів Ради розробляють законопроекти для чужих, а не власних комітетів.

Про це свідчить дослідження громадянської мережі "Опора".

Згідно з ним, загалом депутати у період грудня 2014 року – лютого 2016 року підготували 22% законопроектів до комітетів, у складі яких вони працюють, 78% – до інших комітетів.

Як зазначають в організації, на це впливає ряд об’єктивних факторів українського парламентаризму.

По-перше, в багатьох випадках проект закону готується групою депутатів – автори можуть бути як членами однієї фракції чи групи, так і представляти різні фракції, бути позафракційними або членами одного міжфракційного об’єднання. Як правило, депутати з різних фракцій включаються до списку авторів, щоб заручитися підтримкою їхніх фракцій під час голосування за відповідний проект законопроект.

По-друге, в окремих випадках до списку авторів законопроекту включають усіх депутатів та лідера фракції чи групи. Це робиться з мотивів політичної доцільності або для покращення індивідуальної статистики за кількістю поданих депутатами законопроектів.

Серед п’ятірки депутатів, які підготували найбільше законопроектів, що стосуються сфери відання власного комітету, чотири депутатів є членами комітету з питань податкової та митної політики, ще один працює в комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Член комітету з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова ("Самопоміч") підготувала 35 законопроектів, Олександр Кірш ("Народний фронт") – 31, Оксана Продан та Ніна Южаніна з БПП – по 28 законопроектів. Член Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Антон Геращенко з "Народного Фронту" підготував 26 законопроектів.

Найбільше законопроектів, які не стосуються предмету відання власного комітету, підготували позафракційні – Юрій Левченко (109), Михайло Головко (101), Олег Осуховський (93), Олександр Марченко (90), які балотувалися від ВО "Свобода", а також лідер Радикальної партії Олег Ляшко (89).

Станом на лютий 2016 року 70 депутатів не розробили жодного законопроекту, котрий стосується сфери відання власного комітету. Від 1 до 5 законопроектів до власного комітету підготували 207 депутатів, від 6 до 10 законопроектів – 96 депутатів, від 11 до 35 законопроектів – 44 депутати.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...