Чубаров: У Криму панує страх, РФ "випалює" простір

П'ятниця, 18 березня 2016, 13:09

Один із лідерів кримських татар і народний депутат України Рефат Чубаров заявляє, що окупаційна "влада" Криму посіяла на півострові страх і утискає громадськість.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", яке публікує "Крим. Реалії" до другої річниці анексії.

"Перше, що привнесла Росія на територію окупованого нею Криму, – це застосування тактики "випаленого простору", з погляду поведінки громадськості", - сказав Чубаров

За його словами, "сьогодні в Криму практично неможливе проведення масових заходів як форми вираження людьми своєї позиції".

"Для Криму це явище за останні 25 років дуже незвичне, бо в роки українського суверенітету цим правом – правом вільно висловлювати свою позицію, особливо у формі колективної поведінки, масових заходів – користувалися всі, у тому числі й ті, хто ці масові заходи прикрашав російськими триколорами. Сьогодні в Криму це неможливо, Росія цього домоглася", - заявив Чубаров.

"У суспільстві панує страх. Дуже швидко повернувся той час, який знайомий старшому поколінню, радянському – коли люди в суспільстві говорять одне (або не говорять взагалі нічого), думають інше, обговорюють лише з дуже близькими людьми свої думки", - сказав він.

"Час від часу окупаційна влада заохочує таку модель поведінки тим, що проводить масові обшуки в домівках. Роблять це в потворній формі, від якої кримські люди дуже давно вже відвикли", - заявив Чубаров

"Можуть, не постукавшись, зламати двері, увірватися через вікна, засипавши друзками розбитих вікон сплячих дітей. Можуть, не оформляючи документи, забрати у ФСБ чи інші каральні органи, і протягом дня намагатися психологічно зламати людину, а потім, ніби нічого не сталося, пізно ввечері її відпустити, навіть не оформивши документи", - уточнив він.

Також, наголосив Чубаров, влада тримає активних людей за ґратами. "Сьогодні 11 кримських татар перебувають у тривалому ув’язненні без винесеного вироку", - нагадав він і уточнив, що серед них – Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, ще 8 осіб звинувачують у екстремістській діяльності у складі "Хізб ут-Тахрір".

"Ці постійні репресії безпідставні, мені здається, навіть із погляду тих, хто їх здійснює. Подивимося, чим закінчаться суди, але те, що такі репресії постійно підтримують рівень страху в суспільстві на необхідному для окупантів рівні, – це правда", - сказав Чубаров.

"Кримське суспільство сьогодні, з погляду прояву своєї позиції, у заціпенінні. Кримському суспільству дуже чітко сказано: ви можете веселитися, займатися своїми справами, висловлювати вільно свою позицію, але тільки в напрямку схвалення влади. Ви можете робити все, що завгодно, але тільки в тих параметрах, які ми вам визначили", - додав він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування