Чубаров: Спроби "підім'яти" Меджліс провалилися - і РФ почала репресії

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:15

Один із лідерів кримських татар Рефат Чубаров заявляє, що російська окупаційна "влада" у Криму намагається заборонити Меджліс, щоб змусити кримських татар мовчати.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", яке публікує "Крим. Реалії".

"Для кримських татар ці два роки – це постійне, безупинне відчуття серйозної небезпеки, навислої над ними… Це постійний стрес – відчуття не лише великої несправедливості, але й відчуття того, що в сучасному житті трапляються такі ситуації, коли практично ніхто тобі не може допомогти", - сказав Чубаров.

За його словами, зараз у Криму "бандити, злочинці, які увірвалися в наш дім, намагаються судити тих, хто живе в цьому домі, і, насамперед, намагаються заборонити органи самоврядування", які створили кримські татари.

Чубаров нагадав, що згідно з декларацією ООН про права корінних народів, держави зобов'язані поважати їхні права в частині створення ними національних інституцій.

"Росія, яка намагається на міжнародному рівні позиціонувати себе однією з держав, які дуже дбають про долю корінних народів, у цьому випадку чудово розуміє, що позиція корінного народу півострова неприйняття окупації може бути усунута безліччю різних впливів на кримських татар", - сказав він.

"Вони намагаються це робити через засоби масової пропаганди Росії. Вони намагаються знайти особливі підходи до мусульманських громад. Вони намагаються особливо працювати зі кримськотатарською молоддю. І найголовніше – вони намагаються обрубати можливість зв'язку з тими органами, які кримські татари самі обирали й формували, і замість них створити клони", - заявив Чубаров.

"Вони пройшли всі етапи для того, щоб "приручити" Меджліс або просто його підім'яти під себе й зробити доповненням окупаційної влади. Ми пройшли етапи: спершу – підкупів, умовлянь, шантажу, ультиматумів. Потім пішли репресії", - сказав він.

За словами Чубарова, "з 33 членів Меджлісу десь четверо наших людей, які були в команді, не витримали цього, пішли в служіння владі, але переважна більшість не пішла".

"Влада спробували зібрати Курултай, 248 делегатів. Якби вона їх зібрала, якби вона змогла їх змусити, вона могла б своїм рішенням обрати інший склад Меджлісу, переобрати всіх, аж до голови. Але вона не змогла зібрати цих делегатів, змогла лише якось впливати на приблизно 50 делегатів із 248", - сказав політик.

"Тож усі їхні спроби якимось чином змусити Меджліс працювати на себе й, у першу чергу, домогтися від Меджлісу публічного освячення входження Росії в Крим не увінчалися успіхом", - заявив Чубаров.

"Тому тепер у них залишився один, із їхнього погляду, прийнятний варіант – це оголосити діяльність Меджлісу екстремістською, і на цій підставі заборонити Меджліс у Криму", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування