Місія ОБСЄ дорікає за повернення зброї і відсутність реакції на її звіти

П'ятниця, 15 квітня 2016, 11:29

У зоні збройного конфлікту на Донбасі спостерігачі фіксують повернення зброї, яка має бути відведена на безпечні відстані від лінії зіткнення.

Про це розповів перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг у звіті під час включення з пункту спостереження на залізничній станції у Донецьку у кризовий центр у Києві.

"У ніч на 12 квітня ми летіли над Авдївкою, яка контролюється урядом, наш безпілотник зафіксував 7 людей, які зробили постріли з 2 мінометів", - сказав він.

13 квітня представники місії ОБСЄ бачили "5 самохідних гаубиць у Ясинівці і 6 причепних гаубиць на північ від Маріуполя".

"У Луганську СММ бачила 7 танків, 7 систем залпового вогню "Град", 10 причепних гаубиць та 7 самохідних гаубиць. У т. зв. "ЛНР" пояснили, що це озброєння має використовуватися на параді 9 травня. Такі винятки не передбачені мінськими домовленостями", - заявив Хуг.

Він наголосив: "Таке переміщення озброєнь – пряма загроза цивільним".

"Я прошу, щоб відповідальні були притягнуті до відповідальність", - закликав Хуг.

Він відзначив, що у Чермалику 9 квітня СММ зафіксувала 9 воронок від мінометних обстрілів у садах і дворах мирних жителів, хоча усі міномети мають бути відведені..

"Те, що відбувається в Мінську, не відповідає реальності. І це підриває віру в те, що можна нормалізувати ситуацію", - заявив Хуг.

Він закликав притягнути до відповідальності порушників.

"СММ постійно відображає всі подробиці порушень, що здійснюється сторонами, у наших звітах. Але ми не бачимо реакції на ці звіти", - заявив Хуг.

"Постійні звинувачення сторін нікому не потрібні. Ми хочемо повідомляти про позитивні дії сторін для припинення конфлікту. Закликаємо, щоб сторони виконували взяті на себе зобов’язання", - наголосив він.

Хуг також констатував малий прогрес у розмінуванні й повільне відновлення зруйнованої інфраструктури через те, що небезпека зберігається.

"Ми бачимо, що те, що хочуть цивільні, і те, що хочуть сторони, – різні речі", - сказав він

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News