Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парубій: Заборона Меджлісу – прояв "російського фашизму"

Вівторок, 19 квітня 2016, 10:19
Парубій: Заборона Меджлісу – прояв російського фашизму

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликає Міністерство закордонних справ ініціювати засідання Ради безпеки ООН через заборону Меджлісу Росією, яка анексувала Крим.

"Вчора Міністерство юстиції Росії оголосило Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією", - заявив він, відкриваючи засідання парламенту у вівторок, 19 квітня.

"Цілий народ, наші кримськотатарські брати оголошені екстремістською організацією. Це вперше після закінчення епохи диктаторів Сталіна і Гітлера цілий народ оголошують екстремістами. І це прояв російського фашизму", - заявив він.

"18 травня 1944 року Сталін підписав злочинний указ, який призвів до страшної трагедії кримських татар (депортації - ред.). 18 квітня 2016 року російська тоталітарна влада забороняє Меджліс", - констатував Парубій.

На його думку, "дії Росії ще раз підтверджують визначення цієї країни керівництвом як в’язниці народів".

"Кримськотатарський народ не має іншої Батьківщини, аніж Україна, аніж Крим. І наше завдання – зробити все можливе, щоб чимшвидше звільнити від окупації наші землі і наших кримськотатарських братів", - сказав спікер парламенту.

"Я від імені українського парламенту звертаюся до міжнародних організацій (з закликом) дати реакцію на цей злочин", - заявив Парубій.

"Звертаюся до українського МЗС із проханням розглянути можливість термінового скликання Ради безпеки ООН з цього питання. Я впевнений, всім цивілізованим світом ми доможемося звільнення нашитих побратимів з-під окупації", - додав він.

У свою чергу, лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак заявив: "Російська Федерація здійснила черговий злочин на українській землі – проти наших співвітчизників і побратимів".

"Цей обурливий факт вимагає негайної реакції нашої дипломатії для того, щоб закликати світ до осуду та тиску на Кремль, який із кожним днем демонструє клінічні прояви безглуздості та своїх тоталітарних страхів", - сказав він.

Бурбак зазначив: "За своїм статутом метою Меджлісу є подолання наслідків геноциду проти кримських татар, відновлення їхніх прав і національне культурне самовизначення. Рішенням заблокувати роботу Меджлісу Кремль демонструє спадкоємність Сталінського курсу"

Фракція "Народного фронту" висловила підтримку кримськотатарському народу і його лідерам, зокрема, Рефату Чубарову й Мустафі Джемілєву.

"Закликаємо Верховну Раду прийняти спільне звернення до світових лідерів із тим, щоб світова спільнота не давала себе приспати брехливими промовами Путіна й Лаврова (президента й голови МЗС Росії – ред.)", - сказав Бурбак.

"Росія залишається таким самим кровожадним монстром, що й 2 роки тому, під час незаконної анексії Криму і під час агресії на сході України", - заявив він.

"Заборона діяльності Меджлісу має стати чітким сигналом і пересторогою, аби ані США, ані європейські країни не відновлювали співпрацю з Російською Федерацією у військовій чи будь-якій іншій сфері, що дозволить Росії економічно посилюватися і надалі розгортати свої агресивні плани", - сказав Бурбак.

Він наголосив, що боротьба за кримських татар, боротьба за повернення Надії Савченко, засудженої в Росії, повернення додому "інших наших полонених патріотів" має бути пріоритетом діяльності української влади.

Міністр юстиції Павло Петренко вже розпочав роботу за зверненням Савченко щодо її повернення, сказав Бурбак.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування