Генпрокурора мають призначити після травневих свят - Порошенко

Неділя, 24 квітня 2016, 21:55

Нового очільника Генпрокуратури України має бути призначено на першому пленарному тижні Верховної Ради. 

Таке сподівання висловив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір ввечері 24 квітня. 

"На першому пленарному тижні ВР має бути призначено нового Генпрокурора. Це наше зобов'язання - не лише перед українським народом, а це й реалізація позиції (домовленості) з фінансовими організаціями, щоб ми отримали фінансування від наших партнерів", - заявив президент. 

При цьому він висловив припущення, що система розділення заступників Генпрокурора за "політичним принципом" не має шансів на проходження через парламент. 

"Вона не відповідає конституції України... Ми говоримо не про особистості. Ми говоримо про систему. Зараз вертикаль ГПУ має забезпечувати ефективний захист інтересів громадянина і держави", - заявив Порошенко. 

"Моє бачення і завдання у процесі реформування системи прокуратури, яке, сподіваюся, буде підтримано у ВР  - забрати функції і провести нових людей", -  додав президент.

Як відомо, минулого пленарного тижня ВР не дійшла узгодженого рішення щодо голосування  за нового Генпрокурора.

Зокрема, до ВР було внесено законопроект 4469 щодо діяльності Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань, який передбачає внесення змін до закону про ГПУ, які дозволять Юрію Луценкові стати генпрокурором. З  кандидата на цю посаду будуть зняті вимоги наявності юридичної освіти чи досвіду в правовій сфері.

Профільний комітет рекомендував відправити цей документ на доопрацювання.

У свою чергу Юрій Луценко розкритикував інший законопроект 4481, заявивши, що генпрокурор згідно з ним не зможе взяти у свою команду людей з-поза системи. Луценко стверджує, що через зміни в закон про прокуратуру незабаром генпрокурор буде позбавлений будь-якої влади і заявив, що не хоче  бути "декоративним генпрокурором"

Наступний пленарний тиждень розпочнеться після "травневих свят" - у вівторок, 10 травня.

Наталія Нечай, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування