Порошенко відокремлює себе від інших учасників офшорного скандалу

Середа, 6 квітня 2016, 09:45
Порошенко відокремлює себе від інших учасників офшорного скандалу
Михайло Палінчак, АПУ

Президент Петро Порошенко стверджує, що використовував офшори не для мінімізації податкового навантаження.

Про це він заявив на прес-конференції у Токіо в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Порошенка, основною метою створення компанії Prime Asset Partners Limited (BVI) на Британських Віргінських островах було створення спеціального підприємства (SPV) для передачі бізнесу в управління банку Rothschild, а не мінімізація податкової бази, як в інших учасників скандалу Panama papers.

"Я зробив це не для мінімізації податків, це була повністю публічна дія. Це підприємство не отримало жодного пенсу з України", - заявив він.

"Є відмінність випадків у Росії, Ісландії й решти світу: у нас був абсолютно прозорий процес, і його метою було відділення бізнесу від політики й створення довіри. Немає іншого шляху як створення незалежної компанії й передачі відомому банку", - заявив Порошенко.

Він зазначив, що у створеної компанії немає статутного капіталу й відкритих рахунків, тому що принциповою позицією була відсутність операцій через неї, а єдиною метою – передача активів президента у "сліпий" траст банку з хорошою репутацією, який висунув умови щодо створення такого SPV.

"Ротшильди не приймають українські активи, і тому було створено спеціальну компанію, у яку ми публічно перевели всі активи, і вони прийняли її в управління для прозорого "сліпого трасту", - цитують Порошенка "Українські новини"

За його словами, корпорація "Рошен" – одна з найкращих в Україні й у її структурі власності ніколи не було жодної офшорної структури.

Президент нагадав, що щойно став президентом, заявив про готовність продати свій бізнес, однак покупців не найшлося через війну в Україні й арештів частини цих активів у Росії.

Він додав, що юридичних зобов'язань продати активи немає, але він хотів бути першим у країні політиком, який би цілком прозоро відокремив бізнес від політики за допомогою механізму, яким користуються політики в усьому світі.

На запитання про розслідування у зв'язку з появою "Panama papers" Порошенко заявив, що у відношенні нього потреби в такому розслідуванні немає, тому що операції продажу були відсутні, а всі інші операції і їхня мета були прозорі.

"Але якщо ви хочете розслідувати – то будь ласка", - заявив президент.

Порошенко уточнив, що угода про передачу його частки в "Рошен" у "сліпий" траст Rothschild уже підписана, і він не може її розірвати до моменту, поки не перестане бути президентом.

Як повідомлялося, Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. У зв'язку з "відсутністю покупців" 14 січня 2016 року президент заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації "Рошен" у незалежний "сліпий" траст (blind trust).

"Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні хтось інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жоден мій підпис, жодна моя вказівку не мають жодної юридичної сили", - сказав він журналістам на прес-конференції, додавши, що банк-управитель трасту має довіреність на 4 роки на переговори про продаж активів.

За словами президента, наступним після "Рошену" на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк, у якому йому належить 60%.

Нещодавно вибухнув міжнародний скандал, пов'язаний з офшорами, у якому пролунало й ім'я Порошенка.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування