Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Кілька фракцій вимагають створити ТСК щодо офшорів Порошенка

Вівторок, 10 травня 2016, 10:54

Представники "Самопомочі", "Батьківщини" і Радикальної партії вимагають створити тимчасову слідчу комісію Ради для розслідування причетності президента до скандальної офшорної компанії Intraco.

Під час засідання погоджувальної ради парламенту у понеділок з такою вимогою спочатку виступив депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв, який нагадав, що очолюваний ним комітет з протидії корупції ще минулого року пропонував створити ТСК для розслідування дії цієї компанії, оскільки вона оплачувала перельоти Петра Порошенка та послуги його друзям.

"Чим швидше ми створимо таку комісію для розслідування офшорних скандалів, для розслідування звинувачень у тому, що президент веде бізнес, що заборонено Конституцією України, тим швидше ми станемо на шлях нормальної демократизації парламенту і його стосунків з президентом", – сказав він.

У свою чергу лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко нагадала, що ця компанія звинувачується у торгівлі з російським "Газпромом" під час війни.

"На фоні цього йде, вибачте, "пустий базар" про боротьбу з корупцією … Негайно треба утворювати тимчасову слідчу комісію і розбиратися, що це за офшор, який під час війни під патронатом президента торгує з "Газпромом". Чим торгує, як торгує, які гроші на цих офшорах осідають", – сказала вона.

Також Тимошенко вчергове повторила вимогу створити ТСК для розслідування дій уряду Арсенія Яценюка.

З вимогою створити слідчу комісію щодо офшорів президента виступив також лідер "радикалів" Олег Ляшко. Він пригрозив, що його фракція блокуватиме роботу Ради, доки ця комісія не буде створена.

У свою чергу спікер Андрій Парубій нагадав, що депутати домовилися ще проводити консультації щодо прийняття закону про тимчасові слідчі комісії.

Як відомо, раніше неодноразово у ЗМІ з'являлася інформація про причетність Порошенка і його соратника, заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка до офшорної компанії Intraco. Зокрема, було відомо, що ця компанія оплачувала перельоти Порошенка, а також перераховувала гроші дочці Кононенка.

Згодом у ЗМІ з’явилась інформація, що в жовтні 2014 року цей офшор купив 500 тонн авіапалива у російської дочірньої компанії російського "Газпрому" – "Газпромнефть-АЕРО Шереметьєво".

Кононенко заперечував причетність до цієї компанії.

У понеділок журналісти оприлюднили чергові документи "панамського архіву", згідно з якими кінцевим бенефеціаром компанії Intraco є Сергій Зайцев – заступник гендиректора компанії Порошенка "Рошен".

Олег Шанковський, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування