Луценко хоче сам представляти звинувачення в суді над Януковичем

П'ятниця, 13 травня 2016, 08:58
Луценко хоче сам представляти звинувачення в суді над Януковичем
blogspot

Новий генеральний прокурор Юрій Луценко збирається особисто представляти у суді звинувачення проти екс-президента Віктора Януковича.

Про це заявив народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Павло Різаненко в ефірі "5 каналу", повідомляє прес-служба партій "БПП-Солідарність".

За його словами, Луценко поставив собі у пріоритет такі справи: "Перше – це засудження Януковича та його оточення, друге – доведення до кінця справ щодо Майдану, повернення і зарахування до бюджету коштів "Сім’ї", які сьогодні арештовані, але потрібно процесуально довести це до кінця, щоб вони потрапили до бюджету".

Як відомо, Генеральна прокуратура розпочала заочне розслідування проти Віктора Януковича, який у лютому 2014 року втік до Росії. Захист екс-президента у вересні 2015 року подав касацію на це рішення у Вищий спецсуд.

Генпрокуратура веде кримінальне провадження за підозрою Януковича у незаконному заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Також ГПУ веде кримінальне провадження про узурпацію влади четвертим президентом України і за фактом заволодіння резиденцією "Межигір’я".

20 лютого 2016 року чинний президент України Петро Порошенко заявив: "Ми всі з вами розуміємо, що Росія ніколи не видасть Януковича, Захарченка, Якименка та інших вбивць. Тому судити їх ми будемо заочно".

12 травня цього року Верховна Рада підтримала законопроект №4645 і внесла тимчасові поправки в Кримінальний процесуальний кодекс до 1 квітня 2017 року щодо спеціального досудового розслідування.

Депутати скасували міжнародний розшук як обов'язкову умову для заочного розслідування. Таким чином розблоковано передачу до суду справи Януковича та інших колишніх вищих посадових осіб України, яких відмовляється шукати Інтерпол.

Спеціальне досудове розслідування можна застосовувати і проти тих, хто ухиляється від органів слідства і суду та перебуває в міжнародному/міждержавному розшуку, і проти тих, хто понад 6 місяців переховується від органів і перебуває поза межами України, на тимчасово окупованій території чи в зоні АТО, але не оголошений у міжнародний розшук.

Така процедура може застосовуватися під час розслідування справ за статтями про: злочини проти засад національної безпеки, злочини проти миру, розкрадання, відмивання грошей, зловживання владою, зловживання владою правоохоронцями, хабарництво і незаконне збагачення, умисне вбивство, тероризм, зазіхання на життя правоохоронців, судді чи адвоката.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування