Лещенко: Банкова наказала "валити" закони "неправильних" авторів

Понеділок, 23 травня 2016, 16:16

Депутат від БПП Сергій Лещенко вважає, що Верховна Рада провалила законопроект 2043а про посилення держконтролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, оскільки він був одним з авторів цього документу.

Про це він сказав в Українському кризовому медіа-центрі під час брифінгу "Реформа системи контролю за використанням публічних фінансів", повідомляє "Доступ до правди".

Також Лещенко згадав законопроект 1591 щодо забезпечення доступу до інформації про діяльність Верховної Ради, її комітетів та депутатів.

"Верховна Рада спеціально провалила два законопроекти – БПП не дав голоси – тільки тому, що серед підписантів було моє прізвище … Після провального голосування один з представників коаліції, керівник одного з комітетів сказав, що вказівка Банкової – валити закони, де є неправильні підписанти. Через відповідних депутатів, приміром, Князевича, озвучуються претензії до цих законопроектів, фракція налаштовується проти і закони провалюються", – заявив він.

Лещенко вважає, що для того, щоб такі важливі закони були прийняті, повинно підключатися громадянське суспільство, у тому числі у вигляді вуличних акцій протесту та страйків.

Зміни, запропоновані 2043а, передовсім були спрямовані на зміцнення позицій Уповноваженого з прав людини, який від жовтня 2015-го року є основним наглядовим органом у сфері виконання закону про доступ до публічної інформації.

Зокрема, 2043а передбачав:

1. Урівняти військовослужбовців та інші категорії громадян у сфері доступу до публічної інформації (по аналогії з порушенням правил дорожнього руху, де військові несуть таку саму відповідальність, як і інші категорії). Зараз військовослужбовці не несуть адміністративної відповідальність, тільки дисциплінарну. Відповідно працівників ні Державної прикордонної служби, ні Пенітенціарної служби, ні Міністерства оборони неможливо притягнути до адмінвідповідальності за те, що вони не надають публічну інформацію.

2. Омбудсман отримує можливість надати мандат на вручення протоколів регіональним представникам і регіональним координаторам, а також надсилати адмінпротоколи поштою.

3. При складанні протоколу про адміністративне правопорушення пропонується підпис не вимагати, якщо такий протокол надсилається поштою за місцем роботи особи відповідно до статті 254 Кодексу. Ці зміни обумовлені існуючою практикою відмови посадових осіб державних органів від отримання зазначених протоколів та засвідчення отримання протоколу підписом, неможливістю доступу до зазначених осіб для вручення їм протоколу, що призводить до уникнення відповідальності.

Авторами законопроекту є Вікторія Сюмар, Єгор Соболєв, Ганна Гопко, Віктор Кривенко, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

15:56
Топгенерал США заявив, що для Америки вже не так ризиковано відправляти ATACMS в Україну
15:33
Росія вдарила двома ракетами по Одесі. Їх збили, але уламки впали на цивільних
15:33
На Херсонщині тракторист підірвався на російській міні
15:30
Ризики для військових: петиція до Зеленського про обмеження роботи онлайн-казино зібрала голоси
15:21
Зеленський після Ставки: Через атаки РФ на ГЕС під загрозою не лише Україна, а й Молдова
15:16
Зарплати вчителів: Лісовий натякнув на потенційно нову систему мотивації
15:12
На березі Тиси можуть побудувати мультимодальний термінал для міжнародних перевезень
15:11
відео, фотоНа Харківщині сапери знешкодили російську авіабомбу
15:02
фотоРосія перекинула у Крим танковий батальйон і готується до оборони – партизани
14:51
Влітку українці, ймовірно, зіштовхнуться з відключеннями електроенергії – експерт
Усі новини...