Росія ухвалила свої "диктаторські закони"

П'ятниця, 24 червня 2016, 13:46

Державна дума РФ остаточно ухвалила так званий "антитерористичний пакет" законів.

Згідно із прийнятими законами, до Кримінального кодексу внесено статтю про неінформування: за "неповідомлення про злочин" саджатимуть на строк до одного року, повідомляє Громадське.

Ця норма поширюється на такі злочини як тероризм, захоплення влади і посягання на життя державного діяча.

Більше того, "антитерористичний пакет" посилює контроль за листуванням.

У ньому є положення про те, що оператори стільникового зв'язку протягом трьох років повинні зберігати інформацію про факти з'єднання абонентів і півроку — записи розмов, пише Новая газета.

Власники месенджерів і соцмереж не зможуть протягом року видаляти інформацію про факти передачі даних і інформацію про користувачів.

Крім цього, в Кримінальний кодекс вводиться поняття "міжнародного тероризму" — "вчинення поза межами території Росії вибуху, підпалу або інших дій, що наражають на небезпеку життя, здоров'я, свободу або недоторканість громадян Росії". Прийняті закони знижує вік відповідальності за міжнародний тероризм до 14 років.

Кримінальний кодекс також доповнено статтею "схиляння, вербування або інше залучення" в організацію масових заворушень. Вона передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років.

Автори експертної доповіді, підготовленого до засідання Держдуми 24 червня, пишуть, що вимога про обов'язкове зберігання ключів від шифрування, в тому числі HTTPS, несе загрозу для безлічі сайтів. Шифрування використовують інтернет-банкінги, сервіси замовлення квитків і готелів, а також система надання державних послуг населенню (сайт gosuslugi.ru).

Пакет законопроектів було внесено на розгляд Держдуми на початку квітня. Серед його авторів — депутат Держдуми Ірина Ярова і сенатор Віктор Озеров.

Також, ці закони пропонували позбавляти громадянства за деякі злочини, але згодом цю поправку прибрали.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування