Україна й ЄС незабаром проведуть консультації через Brexit

П'ятниця, 24 червня 2016, 14:50

Високі представники України й Євросоюзу незабаром проведуть консультації щодо наслідків для двосторонніх взаємин референдуму у Великій Британії щодо неучасті в ЄС.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко в Facebook.

"Головна тема дня – наслідки Brexit для України. Все ж більш серйозні наслідки це матиме для самого ЄС, де тепер потрібно думати над вирішенням сотні питань і проблем, пов'язаних із можливим виходом Британії. Зростатимуть позиції євроскептиків в інших європейських країнах. Радітиме Кремль – розділеній і ослабленій Європі", – зазначила вона.

"Звичайно, хвиля цього цунамі може зачепити Україну. Тому найближчим часом відбудуться консультації на високому рівні між Україною і ЄС щодо наслідків референдуму для наших двосторонніх взаємин", – повідомила Геращенко.

В той же час, наголосила вона, Україна очікує надання безвізового режиму вже цього року.

"Ми очікуємо, що всі відповідні процедури – слухання в комітетах і потім в сесійній залі – відбудуться в Європарламенті без зволікань і потім буде прийнято відповідне рішення на Раді ЄС", – зазначила парламентар.

"Також ми очікуємо продовження спільної політики ЄС щодо санкцій проти РФ до повного виконання Мінських угод. Ми категорично проти будь-яких розмов про поступове зняття санкцій. Санкції в повному обсязі до повного виконання угод", – заявила вона.

"Тепер, коли ЄС ще глибше занурюється у власні серйозні проблеми, нам буде ще важче відстоювати нашу позицію. Але це не привід опускати руки. Тим серйознішої перемогою буде безвізовий (режим у ЄС для українців), друзі. І санкції теж", – зазначила Геращенко.

Як відомо, 23 червня у Великій Британії пройшов референдум щодо виходу країни з Євросоюзу. Його результат виявився дещо неочікуваним: 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з Європейського Союзу, а 48,1% – за збереження участі в ЄС.

При цьому виходу з ЄС більше хочуть Англія та Уельс, а Шотландія та Північна Ірландія проголосували за те, щоб залишитися у складі Євросоюзу. Прем'єр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що Шотландія прагне залишитися частиною ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування