Парубій запустив назву Кропивницький. Перейменування завершено

Четвер, 14 липня 2016, 12:33

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав постанову про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький.

Це він зробив перед журналістами на брифінгу в перерві засідання Верховної Ради.

 

"Більшість громад скористалися своїм правом – і крок за крок ми перейменовували міста і містечка, які носили давні комуністичні назви. Кожен "чистий четвер" був святом для багатьох громад, яким було повернуто давні українські назви", – зазначив Парубій.

"Сьогодні фактично ми цей процес завершили", – заявив він.

"Разом за той період було перейменовано 1012 населених пунктів та районів в Україні. Ми повернули українським містам споконвічні назви. Це і Олешки на Херсонщині, і Каменське на Дніпропетровщині, і Бахмут на Донеччині", – сказав спікер.

Парубій порадів: "Сьогодні ми перейменували ще 10 узгоджених із громадою міст і населених пунктів. А головне – сьогодні ми перейменували обласний центр Кіровоград".

"Давнє українське козацьке поселення не може носити ні імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. І це рішення профільного комітету, яке об'єднало зал", – сказав він.

"Я невідкладно підписую постанову про перейменування Кіровограда на Кропивницький", – повідомив Парубій.

 

"З моменту підпису вона вступає в дію – і ми можемо сьогодні разом сказати, що "Кіровограду – ні", відсьогодні це Кропивницький. І я впевнений, це великий день і велике свято для всіх жителів Кропивницька і для всіх жителів України", – заявив голова ВР.

Кіровоград став Кропивницьким
Кіровоград став Кропивницьким

Він привітав усіх жителів перейменованих у четвер населених пунктів.

Раніше 14 липня Верховна Рада 230 голосами "за" перейменувала місто Кіровоград на Кропивницький в рамках закону про декомунізацію, хоча жителі Кіровограда виступали проти перейменування міста.

Місто перейменували на честь письменника і драматурга Марка Кропивницького, який народився у с. Бежбайраки Кіровоградської області й наприкінці XIX сторіччя заснував український професійний театр.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування