Марчук – за обмін досвідом з НАТО, але проти термінової реформи СБУ

Вівторок, 19 липня 2016, 13:54

Представник української сторони в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук виступає за обмін досвідом між спецслужбами України і країн НАТО, однак застерігає від негайного реформування українських спецслужб.

Про це він сказав у вівторок у Києві на міжнародній конференції, присвяченій результатами саміту НАТО у Варшаві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Будемо відверті: нам є чому повчитися у спецслужб країн НАТО, але є багато чому повчитися у нас такого, чого наші колеги не знають. Я хочу сказати, що мирний час, який тривав десятиліттями, розхолодило ці спецслужби", – вважає Марчук.

Як приклад він навів нещодавні теракти в Парижі. На його думку, на окрему увагу заслуговує спроба державного перевороту в Туреччині, яка є членом НАТО.

"У кого в Європі є досвід війни, отриманий нещодавно? Ні у кого. А у нас є колосальний досвід, якого немає ні у кого в Європі", – переконаний Марчук.

У зв'язку з цим Марчук зазначив, що існують рекомендації щодо реформування Служби безпеки України.

"Але що це за рекомендації? Правильно, рекомендації на основі спокійної, наприклад, Швейцарії. Тобто рекомендації щодо реформування СБУ, виходячи з європейської спокійної ситуації", – підкреслив він.

На думку екс-глави СБУ, говорити про реформування спецслужб можна буде, "коли закінчиться війна і буде мирна ситуація вже років 10-15, тоді про це говорити можна, досліджувати і реалізовувати".

*** Марчук очолював СБУ в 1991-1994 рр., був також секретарем Ради національної безпеки і оборони України (1999-2003) і міністром оборони (2003-2004). Екс-прем'єр-міністр України (1995-1996).

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування