Один із фігурантів "газової справи Онищенка" дав викривальні свідчення

Середа, 27 липня 2016, 12:36

Один з фігурантів так званої "газової справи" депутата екс-регіонала Олександра Онищенка, якого підозрюють у розкраданні коштів, погодився на угоду зі слідством.

Про це інформує у середу прес-служба Національного антикорупційного бюро.

Зазначається, що директор біржі "Львівська універсальна" Пігуляк В.М., який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату Онищенку, дав викривальні покази.

За даними слідства, підозрюваний не був причетним до заволодіння коштами від реалізації природного газу, а отримував грошову винагороду за організацію проведення та надання брокерських послуг на аукціонних торгах, які фактично не проводились.

Підозрюваний повністю визнав провину та погодився співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень, наголошують у НАБУ.

Відповідно до угоди з прокурором САП,  передбаченої чинним кримінальним процесуальним законодавством,  йому було визначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 6800 грн, позбавлення волі на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організацією торгів, в органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях на один рік зі штрафом в розмірі 4250 грн.

Оскільки інкриміновані правопорушення є злочинами середньої тяжкості, а також враховуючи активну співпрацю зі слідством та інші пом’якшуючі обставини, 18 липня 2016 року Шевченківський суд Львова звільнив засудженого від  відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком тривалістю один рік, зазначають в НАБУ.

Крім того, згідно рішення суду  від 20 липня 2016 року, Пігуляка було також звільнено від кримінальної відповідальності за створення злочинної організації.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вважає угоду слідства з Пігуляком значним досягненням у розслідуванні справи Онищенка.

"Його покази є ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли та розробили газову схему. Крім того, дана угода є сигналом для інших другорядних фігурантів, що повне визнання провини і співпраця зі слідством дозволяють отримати більш м’яке покарання та продовжити повноцінне суспільне життя", – відзначив Холодницький.

Як відомо, 15 червня 2016 року НАБУ та САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 млрд грн внаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ "Укргазвидобування".

Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є Олександр Онищенко, якого Верховна Рада України 5 липня позбавила недоторканності, а також проголосувала за його затримання та арешт.

Усього в рамках даного кримінального провадження було затримано 12 підозрюваних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...