МЗС вимагає від Росії доступу до Панова і допуску місії ОБСЄ до Криму

П'ятниця, 12 серпня 2016, 11:49

МЗС вимагає від Росії надати доступ СММ ОБСЄ до окупованого Криму та Севастополя, а також до затриманих окупантами українців.

Про це йдеться у заяві МЗС, поширеній у п'ятницю вранці.

"МЗС України звернулося до МЗС держави-окупанта з вимогою невідкладно надати безпечний та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ в Україні до АР Крим та м.Севастополь, згідно з мандатом, наданим СММ, який у тому числі схвалила РФ, з метою надання об’єктивної оцінки ситуації на тимчасово контрольованій російськими окупаційними силами території", - сказано в заяві.

"МЗС України також закликало у терміновому порядку надати доступ представникам СММ ОБСЄ в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини до затриманих внаслідок останньої російської провокації громадян України", - додали в МЗС.

Водночас, як повідомила УП представник України у гуманітраній підгрупі, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко, "зараз наші консули б'ються за допуск до Панова".

Як відомо, Раніше Федеральна служба безпеки Росії звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а президент Петро Порошенко вважає їх фантазіями Росії.

За твердженням ФСБ РФ, "одним із організаторів відвернених терактів є Панов Євгеній Олександрович, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України". Панова затримано.

Брат Євгена - Ігор Котелянець - вважає, що українця викрали в Запорізькій області й вивезли до Криму.

Пізніше було назване ім'я ще одного затриманого - Андрія Захтія.

Російській ЗМІ оприлюднили відео із "зізнаннями" Панова. На відео, яке триває 4 хвилини, помітні сліди монтажу. Окрім того, на обличчі Панова є синці та подряпини. Варто звернути увагу також на те, що у затриманого українця з'явився набряк губ, якого не було на відео затримання.

Як раніше в інтерв'ю "Українській правді" розповідав колишній політв'язень РФ Геннадій Афанасьєв, якого два роки тому затримали в Криму російські спецслужби, ФСБ тортурами вибивали з нього зізнання. У своєму інтерв'ю, він детально розповідав про тортури, які до нього застосовували російські фсбшники.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...