Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ закликає звільнити Ільмі Умерова

Неділя, 28 серпня 2016, 08:23
ОБСЄ закликає звільнити Ільмі Умерова

Примусове утримання в психіатричній клініці Ільмі Умерова є тривожним сигналом стигматизації Росією кримськотатарського народу і має бути негайно скасовано.

Таку заяву зробив голова комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з прав людини Ігнасіо Санчес Амор (Іспанія), повідомляє QHA.

"Пред'являючи звинувачення тільки за мужність, за висловлену думку, російська влада в даний час використовують стару і особливо тривожну тактику, намагаючись змусити замовкнути Умерова", - сказав Санчес Амор.

"Це неправильне твердження про його психічної нестабільності є спробою покарати Ільмі Умерова за висловлювання на користь територіальної цілісності України. Я закликаю до негайного скасування цього рішення і звільнення пана Умерова", - додав він.

Раніше з вимогою негайно звільнити Умерова виступив Євросоюз.

Як повідомлялось, на зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ наступного тижня глава МЗС України Павло Клімкін закликатиме посилити тиск на Росію для звільнення політичних в'язнів.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

Суд окупованого Сімферополя відмовив йому у задоволенні скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування