Режим Януковича вивів із України до $30 мільярдів - Петренко

Четвер, 15 вересня 2016, 13:07

За неповні чотири роки режим екс-президента Віктора Януковича вкрав з державного бюджету та вивів із країни від 20 до 30 мільярдів доларів.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, презентуючи проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення стягнення у дохід держави необгрунтованих активів", повідомляє "Укрінформ".

"За різними оцінками експертів і правоохороних органів, режимом Януковича за неповні чотири роки було виведено з країни і вкрадено з державного бюджету від 20 до 30 мільярдів доларів", – сказав він.

"Це можна побачити як з прямих доказів, так і з тієї ситуації, яка склалася на початок 2014 року, коли діра в бюджеті становила близько 290 мільярдів гривень тих коштів, які обліковувалися на рахунках і місцевих органів влади і на рахунках загального фонду державного бюджету, але їх фактично не було", – уточнив міністр.

За його словами, масштаб корупційних схем з виведення коштів із бюджетного сектору України вражає міжнародних експертів і правоохоронців.

А перед українською правоохоронною системою тепер стоїть завдання повернути до державного бюджету у максимальному обсязі кошти, "які виводилися бандою Януковича".

Петренко наголосив, що ці кошти зараз знаходяться як в українських банках, так і в інших країнах.

Він нагадав, що уряд у 2014 році вже провів арешти понад 1,5 мільярда доларів США на рахунках офшорних компаній, що обліковувалися у державних банках.

Проте, наголосив міністр, через слабкість правоохоронної системи в перші місяці після "Революції гідності" і слабкість судової системи не вдалося отримати за останні два роки тих результатів, яких чекає українське суспільство.

"Станом на сьогодні в Україні немає режиму відповідної спецконфіскації, який би дав можливість оперативно повернути ці кошти (1,5 млрд доларів – ред.) до державного бюджету", – зазначив Петренко.

Він нагадав, що відповідні законопроекти вже 8 разів ставилися на голосування в українському парламенті, проте так і не були ухвалені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування