У Порошенка розповіли, якою буде Вища рада правосуддя

Понеділок, 26 вересня 2016, 14:06

Вища рада правосуддя складатиметься з 21 особи, делегованої різними організаціями та органами влади.

Про це йдеться у повідомленні Адміністрації президента про спрямування Петром Порошенком до Верховної Ради законопроекту про цей орган.

"Десять (членів ВРП) обирає з'їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, двох призначає президент України, двох обирає Верховна Рада України, по два члени обирають з'їзд адвокатів України, всеукраїнська конференція прокурорів, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою", – сказано у повідомленні.

Формування цього органу відбуватиметься за прозорими конкурсними процедурами, а кандидати в члени ВРП повинні відповідати критерію політичної нейтральності, що, в свою чергу, забезпечуватиме незалежність та деполітизацію цього конституційного органу, додали у відомстві.

Як відомо, 2 червня Верховна Рада внесла зміни до Конституції у частині правосуддя, які передбачають створення Вищої ради правосуддя. Ці зміни набудуть чинності 30 вересня.

Вища рада правосуддя буде головним органом в питаннях суддівської кар'єри, матиме право приймати рішення про призначення, звільнення та переведення суддів, даватиме дозволи на їх затримання, арешт, відсторонення і так далі.

На початку вересня Рада з питань судової реформи при президентові схвалила цей проект закону про Вищу раду правосуддя.

У понеділок експерти "Реанімаційного проекту реформ" закликали Верховну Раду зібратися на позачергове засідання для звільнення нечесних  суддів, призначення члена Вищої ради юстиції та прийнятті інших необхідних рішень у сфері правосуддя, які парламент вже не зможе приймати після 30 вересня.

Олег Шанковський, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News