Росія пригрозила збивати американські літаки в Сирії

П'ятниця, 7 жовтня 2016, 00:22
Росія пригрозила збивати американські літаки в Сирії

Росія виступила з непрямою погрозою збивати американські літаки в Сирії, якщо ті будуть здійснювати удари по військах влади президента Сирії Башара аль-Асада, союзника Москви.

Про це пише Радіо Свобода.

Як заявив речник Міністерства оборони Росії генерал Ігор Конашенков, коментуючи наявність у Сирії російських засобів протиповітряної оборони і недавнє розміщення там додаткової російської батареї ППО, "бойові розрахунки російських комплексів ППО навряд чи матимуть час з’ясовувати "прямою лінією" (термінового телефонного зв’язку між Росією і США – ред.) точну програму польоту ракет і належність їхніх носіїв".

За його словами, "ілюзії дилетантів щодо існування літаків-"невидимок" можуть наштовхнутися на реальність, що розчарує", а радіус дії розміщених у Сирії російських комплексів С-400 і С-300 "може стати сюрпризом для будь-яких невпізнаних летючих об’єктів".

При цьому Конашенков наголошував, що, за його словами, "в низці авторитетних західних ЗМІ публікували "витоки" про обговорення в адміністрації Білого дому можливості завдати ракетних і повітряних ударів по позиціях сирійських військ". Він додав, що рекомендує "колегам у Вашингтоні" "дбайливо прорахувати можливі наслідки реалізації таких планів".

Речник також попередив, що будь-які удари по частинах Сирії, які контролюють сили режиму, також "створять явну загрозу російським військовослужбовцям", що перебувають у цій країні.

У США розкритикували ці заяви, заявивши, що вони не сприяють просуванню до якогось дипломатичного рішення щодо Сирії.

Водночас, сказав речник Державного департаменту Джон Кірбі, в адміністрації США обговорюють різноманітні можливості впливу на становище в Сирії. І, за його словами, "не всі ці можливості ґрунтуються на дипломатії".

Про обговорення у владі США можливості здійснити обмежені удари по позиціях сирійських урядових військ, щоб зупинити їхній наступ на райони зі значним цивільним населенням, зокрема, в місті Алеппо, написало днями видання Washington Post.

Офіційно у Вашингтоні говорять, що не мають наміру втягуватися в сирійську війну. Крім того, у США висловлювали здивування з приводу розміщення в Сирії російських засобів ППО, враховуючи, що авіації не має жодне з угруповань супротивників режиму.

Як відомо, на початку вересня США і Росія домовилися про перемир'я в Сирії, яке протрималося лише тиждень. На тлі запеклих боїв за Алеппо США оголосили про припинення переговорів з Москвою.

Після виходу з переговорів щодо Сирії Вашингтон допускає, поряд з дипломатичним, також і військове рішення сирійської кризи. Водночас, головною метою США залишається політичне рішення конфлікту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:56
оновлюється від 00:04Групи ворожих "Шахедів" атакують Україну – Повітряні сили
02:38
Росіяни атакували Сумщину КАБами, скидали міни
01:42
Канада надасть Україні додатковий пакет підтримки – посол
01:00
футболЛунін видав суперматч і допоміг "Реалу" пройти в серії пенальті "МанСіті" в Лізі Чемпіонів
00:48
Нам треба переграти Путіна в рішучості – Зеленський на засіданні Євроради
00:24
У Чорногорії – третій за останні дні гучний арешт топпосадовців
00:14
футболНімецька "Баварія" обіграла "Арсенал" Зінченка і вийшла в півфінал Ліги Чемпіонів
23:55
Новини економіки 17 квітня: прогноз по урожаю-2024, споживання електроенергії росте через похолодання
23:53
"Україна – не Сирія": Юсов відреагував на слова Терехова, що Харків може стати новим Алеппо
23:32
Закупівельника Міноборони Волошенкова планують звільнити на тлі згадок про його участь в "Антимайдані"
Усі новини...