У РФ винесли вирок Варварі Карауловій, яка намагалася втекти до Сирії

Четвер, 22 грудня 2016, 14:50

У Росії винесли вирок студентці Варварі Карауловій (Олександрі Івановій), яка намагалася втекти в Сирію і приєднатися до "ІДІЛ".

У четвер Московський окружний військовий суд визнав Варвару Караулову винною у двох спробах приєднатися до забороненої в Росії терористичної організації "ІДІЛ".

Трійка суддів засудила дівчину до 4,5 років ув'язнення. Термін покарання вона буде відбувати в колонії загального режиму.

У цей строк буде зараховано час - один рік і два місяці, які дівчина вже провела в слідчому ізоляторі під час слідства і суду.

Але адвокати засудженої вже заявили журналістам, що оскаржать вирок.

Караулова: Я з ним спілкувалася, бо його любила, а не тому, що він член якоїсь екстремістської організації. Ця любов була хвора і неадекватна
"Винність Карауловой підтверджується сукупністю зібраних по справі доказів", - оголосив суд.

Так судді зачитали свідчення матері Карауловой, яка розповідала, що її донька тримала в секреті свої плани вирушити в Сирію. І те, що дівчина вилетіла з Москви в Туреччину, вона встановила за допомогою листування доньки в соціальних мережах. Суд врахував також і свідчення батька підсудної Павла Караулова, який наполягав, що після повернення на батьківщину всі контакти його доньки з вербувальниками проходили під контролем співробітників спецслужб.

Але судді вказали, що влітку 2015 року Караулова дійсно відновила листування з вербувальниками на прохання співробітників спецслужб, але при цьому намагалася подавати знаки своєму співрозмовникові про те, що їхня розмова контролюється силовиками.

Окремо судді відзначили, що визнають Караулову осудною. А відмову від первинних свідчень розцінили як спробу уникнути кримінальної відповідальності. "Суд вважає достовірними свідчення Іванової (Карауловой)", — підбили підсумок судді.

Суд також критично поставився до заяв Карауловой про те, що вона не знала, що "Ісламська держава" є терористичною організацією, і не розуміла значення слова моджахед (воїн в ісламі) і джихад (поняття в ісламі — боротьба за віру).

 
Караулова: Це кохання було хворе і неадекватне

Варвара Караулова в 2015 році вирушила до Туреччини, щоб потім перейти кордон з Сирією.

Її затримали разом з групою інших росіян, після чого відправили в Москву. Через деякий час Караулова відновила спілкування з вербувальником "Ісламської держави". На неї завели кримінальну справу за статтею про підготовку до участі в терористичній організації.

Караулова пояснила свої дії романтичними стосунками з вербувальником. "Я з ним спілкувалася, бо його любила, а не тому, що він член якоїсь екстремістської організації. Це кохання було хворе і неадекватне", — сказала вона, виступаючи в суді з останнім словом.

РБК, Медуза

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...