Найєм вважає ідеї Пінчука не компромісом, а капітуляцією

Субота, 31 грудня 2016, 21:12

Депутат від БПП Мустафа Найєм вважає, що кроки, які пропонує Віктор Пінчук для вирішення конфлікту на Донбасі, принесуть втрати Україні й будуть "капітуляцією".

Про це він написав у блозі на "Українській правді", реагуючи на статтю Пінчука у "The Wall Street Journal", де той пропонує чотири ключові поступки для компромісу.

Найєм не згоден з усіма пропозиціями Пінчука: вибори на захопленій бойовиками частині східної України, відв’язка питання Криму від питання війни на Донбасі, тимчасова відмова України від курсу на приєднання до Євросоюзу, повна відмова від ідеї вступити в НАТО.

"Усі ці пункти в тій чи іншій інтерпретації я чув не раз – і в Києві, і у Вашингтоні, і в Берліні. Головний їх лейтмотив – перед загрозою російської експансії Україна має стати нейтральною державою", – зазначає парламентар.

За його словами, у жодному з таких компромісів "немає вказівки, на які поступки піде Російська Федерація".

"Припинення вогню, убивства на нашій території й виведення військ із ЛНР-ДНР – це ж умови Мінських угод, які, по-перше, Росією ж порушені, а по-друге, не передбачають відмови від членства в ЄС і НАТО, визнання анексії Криму й зменшення санаційного тиску на Росію", – зазначає Найєм.

"Я щиро вважаю, що в наявній ситуації компроміс, який завдає болю й втрат лише одній стороні – це не компроміс, а капітуляція", – заявляє він.

Найєм упевнений, що ідея провести вибори, незважаючи на невиконання Мінських угод, не витримує критики.

"Результатом несправедливих виборів на окупованих територіях стане не "демонстрація прихильності мирному об'єднанню", а обрання під дулом автоматів тих же людей, які правлять регіоном сьогодні за підтримки російської зброї. Ціною такого компромісу стане легалізація влади вбивць, яким буде дано карт-бланш на міжнародному рівні", – пише він.

На думку депутата, це не врятує тисячі життів.

"Навпаки, ми приречемо на легалізоване нашою підтримкою й визнанням рабство мільйони людей. Якщо зараз регіоном керують люди, які отримали владу ціною вбивств, по праву сили й за підтримки російської зброї, то після виборів ті ж самі люди отримають владу в тому числі й із наших рук", – вважає Найєм.

Він також упевнений: "Історично не можна пробачити й прийняти визнання анексії одного регіону в обмін на припинення вбивств в іншому. Такий підхід ані політично, ані історично, ані з погляду побудови повноцінної держави не зробить Україну сильнішою".

Найєм згоден із Пінчуком лише в одному: Україні необхідно стати настільки успішною, щоб жителі анексованих і окупованих територій прагнули жити в такій країні "так само, як східні німці прагнули стати частиною Західної Німеччини".

На його думку, потрібно не підігравати таким "компромісам" і чекати остаточної втрати права голосу, а боротися зі слабістю влади й "системно готуватися до мирної зміни еліт для того, щоб коли настане час нашого покоління, не повторити ці помилки".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування