Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Адвокати не знають, куди повезли Карпюка

Вівторок, 10 січня 2017, 11:04

Адвокати не знають, де утримується українець Микола Карпюк.

Про це в ефірі "112 Україна" повідомив адвокат Ілля Новіков.

"Невідомо (місце перебування - ред.). Якщо до українців доходить відгомін історії про Ільдара Дадіна, який був засуджений у Росії за проукраїнський пікет, це зараз дуже гучна історія, його не могли знайти п'ять тижнів, у випадку з українцями буде те ж саме, на жаль", - сказав він.

Новіков повідомив, що Карпюка відвезли з Грозного 5 грудня. "Його повезли у Володимир замість того, щоб везти прямою дорогою на 1,5 тис. км, його повезли окружним шляхом, там буде мінімум 3 тис., може навіть більше. Його навіщось повезли до Володимира через Іжевськ. За яким маршрутом повезуть Стаса Клиха, ми не знаємо, скільки це займе, теж не знаємо", - додав Новіков.

Також адвокат повідомив, що українця Станіслава Клиха вже етапували з Грозного в Челябінськ.

"Його відвезли 7 січня. Нам це стало відомо вчора, в понеділок. Мабуть, найближчі три тижні, це з досвіду, ми нічого нового не почуємо, бо його повезли у бік Челябінська. Поки він туди прибуде, ця система працює як "чорна скринька", ми знаємо, що в неї увійшло, але не знаємо, що відбувається всередині", - сказав він.

Адвокат також розповів, які заходи вживаються для звільнення українців.

"При тому, що ми з колегами готуємо документи і для Європейського суду, і наглядову скаргу в російський Верховний суд, все одно з досвіду на це слабка надія. Єдине швидке рішення, яке можливе протягом найближчих місяців, це якийсь обмін, погоджений з політиками", - сказав він.

Верховний суд Чечні 26 травня засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечують всі обвинувачення, Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні.

Правозахисники зазначали, що через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства, Клих, який утримується в російському СІЗО, збожеволів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування