У Криму затримали ще одного адвоката, шиють "екстремізм"

Четвер, 26 січня 2017, 08:43
У Криму затримали ще одного адвоката, шиють екстремізм
Facebook

Влада анексованого Росією Криму 26 січня затримала в Бахчисараї адвоката Еміля Курбедінова.

Про це сам юрист повідомив під час відеотрансляції у Facebook, передає "Радіо Свобода".

"Щойно ми були затримані співробітниками ДПС (дорожньо-патрульної служби – ред.). Ми слідували на обшук до помешкання Салієва", – повідомив Курбедінов.

На наступних кадрах видно, як до автомобіля, в якому перебував адвокат, наближається група осіб зі зброєю, яку Курбедінов називає "групою захоплення".

Згодом чоловік, якого не видно, представляється як співробітник "відділу боротьби з екстремізмом" і стверджує, що адвоката "адміністративно затримано".

Після цього трансляція переривається.

Кореспондент "Радіо Свобода" Антон Наумлюк інформує, що паралельно відбувається обшук у адвокатському офісі в Сімферополі.

За його даними, Курбедінову обиратимуть запобіжний захід за статтею "екстремізм".

Також обшук проводять у домі Курбедінова.

"Квартира зареєстрована на Колегію адвокатів, а не на Курбедінова. У квартиру, де йде обшук, викликали швидку допомогу", – пише Наумлюк.

Силовики не хотіли пускати адвоката на обшук, під домом стоїть автозак.

Рішення щодо Курбедінова ухвалюватиме Желєзнодорожний райсуд Сімферополі.

Його звинувачують у поширенні екстремістських матеріалів.

Біля суду зібралися люди, щоб підтримати Курбедінова.

Зранку 26 січня в Бахчисараї представники Федеральної служби безпеки РФ прийшли з обшуком додому до Сейрана Салієва, саме до нього прямував адвокат Еміль Курбедінов.

За повідомленням Курбедінова, Салієв – це "громадський активіст, який оголосив у гучномовець мечеті про обшуки в Бахчисараї (коли були заарештовані в справі "Хізб-ут-Тахрір" та відвезли Ільмі Умерова) і був оштрафований на 20 тисяч рублів Бахчисарайським судом".

"Його мама Зодіє Салієва – ветеран національного руху", – додав адвокат.

Курбедінов написав: "Переслідування громадських активістів будуть посилюватися. Також це спроба перекрити "інформаційний фон" вчорашнього приведення у ФСБ (адвоката) Миколи Полозова".

Еміль Курбедінов є захисником у кількох резонансних справах, порушених російською владою окупованого Криму проти громадських активістів. Він захищає кількох затриманих у справі "Хізб-ут-Тахрір", "справі 26 лютого", заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та журналіста Миколу Семену.

Олена Рощенко, УП, оновлено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування