Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МінТОТ пояснили різницю між окупованим Кримом і Донбасом

Четвер, 26 січня 2017, 13:53

У Криму відповідно до норм міжнародного права присутня класична окупація, а на частині Донбасу встановлено "ефективний контроль" з боку РФ.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів міністр Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш.

"Так, у Криму відповідно до норм міжнародного права присутня класична окупація. Не ховаючись ні від кого, діють окупаційні органи влади, поліція та суди Російської Федерації. Натомість, на сході України Росія намагається показати свою віддаленість від процесу. Хоча й ми знаємо, що вони безпосередньо втягнуті в цей процес", - сказав він.

"Тому й Комітет міністрів Ради Європи, і Рада Європи в цілому говорять не про окупацію, а про "ефективний контроль". Це означає, що російська сторона є стороною збройного конфлікту – але не напряму, а через ефективний контроль над тими, хто є озброєною так званою владою", - додав Черниш.

 

За його словами ця правова різниця не змінює суті збройного протистояння України та Росії, "але правові наслідки тут різні".

"При окупації повну відповідальність за анексований Крим несе Росія. А при ефективному контролі наша держава зобов'язана діяти так, щоб у невійськовий спосіб повернути території, інтегрувати їх та підтримувати зв'язки з ними", - сказав він.

 

"Тобто визнати непідконтрольні території Донбасу окупованими – це фактично побудувати стіну. І це підтримка тренду на порушення територіальної цілісності України.

Коли ти не хочеш боротися за людей – це слабка позиція. Бо дуже легко сказати "я на тебе образився", - додав Черниш.

Як відомо, 16 січня уряд затвердив плану заходів щодо реінтеграції непідконтрольних територій Донбасу, в якому немає пункту про можливе поновлення пенсійних виплат мешканцям ОРДЛО.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування