Гройсман: Блокування вугілля - зупинки та віялові відключення по всій країні

Неділя, 12 лютого 2017, 19:48
Гройсман: Блокування вугілля - зупинки та віялові відключення по всій країні

Блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

Це випливає з коментаря прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, озвученого в ефірі ТРК "Україна" ввечері 12 лютого.

За словами Гройсмана, боротьба з контрабандою необхідна, проте така боротьба не має ставити під загрозу електро- і теплопостачання громадян.

"З вугілля виробляється електроенергія і тепло. Куди поставляється це тепло? У будинку, житло, квартири громадян. Йдеться про те, що блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи ... це означає тільки одне - зупинка і віялові відключення по всій території країни. Чи потрібно до такого доводити - я думаю, що ні", - заявив Гройсман, пише Інтерфакс-Україна.

При цьому Гройсман підкреслив, що згоден з необхідністю боротьби з контрабандою, як на державному кордоні, так і на лінії розмежування.

"Якщо ми запитаємо, чи є у нас довіра до українських кордонів і лінії розмежування, щодо торгівлі контрабандним товаром - у мене такої довіри немає. І тут я готовий повністю приєднатися до жорсткої боротьби проти контрабанди, але ми не повинні оголошувати жорстку боротьбу українським громадянам, у яких повинно бути світло і тепло", - додав прем'єр.

"Якщо є питання контрабанди, жорсткий публічний контроль буквально в он-лайн режимі, все те, що стосується невеликої групи товарів, наприклад вугілля, і те, що потрібно для виробництва металургії в країні, треба визначити ці товари, перелік і забезпечити публічне просування в Україну", - додав Гройсман.

Як повідомляє Укрінформ, також Гройсман підкреслив, що чимало великих українських міст опалюються саме вугіллям, як-то Київ, Харків, Чернігів, Черкаси. 

"Тому якщо хтось заявляє, що треба переходити на газ, то має розуміти - це призведе до ще одного зростання цін на тепло або на електроенергію. Я взагалі вважаю, що сьогодні ціни є достатньо важкими для українських громадян", - додав глава уряду.

Уряд буде шукати рішення цієї ситуації. "Я не схильний когось звинувачувати, але я глибоко переконаний у тому, що раціонально треба розібратися: Він зауважив, що ці підприємства зареєстровані в Україні і сплачують податки.

Як відомо, 16 грудня 2016-го бійці добровольчих батальйонів заявили, що якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну блокаду окупованих територій.
26 грудня добровольці оголосили про блокаду. Колишній в.о. начштабу батальйону "Айдар" Валентин Лихоліт пообіцяв не пропускати метал, вугілля, деревину та промислові партії алкоголю і сигарет.

Одним з організаторів блокади є Анатолій Винорогодський, участь у "блокаді" також беруть народні депутати, зокрема, Семен Семенченко, Володимир Парасюк та Тарас Пастух. 

25 січня на знак протесту проти торгівлі з окупантами учасники акції заблокували залізницю на Луганщині між станціями Світланове та Шипілове, через що поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст. 279 Кримінального кодексу.

28 січня у "штабі блокади" заявили, що мають намір розширити акцію, а 10 лютого заявили про перекриття залізниці "Ясинувата-Костянтинівка".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування