Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гройсман намагається довести, що добре працює

Вівторок, 14 лютого 2017, 12:31

У 2016 році українська економіка почала відновлюватися, заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Його звіт про роботу у вівторок підтримали на позачерговому засіданні Кабінету міністрів.

"Якщо ми відчували економічне падіння включно з 2015 роком, то у 2016 році нам вдалося забезпечити з другого півріччя більш серйозне зростання, яке дорівнювало 2,2% економічного зростання по відношенню до минулого року. Ми в четвертому кварталі мали зростання економіки в 4,7% ВВП", – сказав Гройсман.

 

"Це означає, що українська економіка почала вставати з колін – і в перспективі ми будемо мати можливості і на підвищення всіх необхідних соціальних стандартів", – стверджує він.

Щодо споживчих цін, то прем’єр сказав, що в 2015 році інфляція склала більше 43%, а у 2016 році вдалося утримати інфляцію на рівні 12,4%.

 

Він заявив, що, попри погані прогнози, вдалося забезпечити макроекономічну стабілізацію, бюджет виконано "по всіх показниках", і дефіцит бюджету 2016 року був меншим за очікуваний – 3%.

Гройсман сказав про перехід на середньострокове планування – хоча б на кілька років, про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Ми відійшли від загрози дефолту", – сказав він, коментуючи рейтинг агентства Fitch.  

"2016 рік став початком відновлення зростання української національної економіки. Абсолютно по всіх секторах економіки відбувається зростання" – зазначив прем’єр і додав, що можна спрямувати ці кошти на підвищення якості життя людей.

 

За словами Гройсмана, коли професійний підхід до управління державою підміняють "оголтєлим популізмом, ми маємо тільки падіння й потрясіння", тому зараз формується середньостроковий план дій.

За аналогічний період минулого року "ми маємо 16,4% збільшення інвестицій у капітал".

 

Гройсман сказав, що у 2016 році номінальна зарплата збільшилася на 23%, але реальна зарплата, враховуючи інфляцію, зросла на 9%.

 

Прем’єр розповів про податкову й митну реформи, дерегуляцію для бізнесу, скасування держреєстрації інвестицій, просування експорту тощо.

Так, антикорупційні кроки на митниці дали зростання надходжень на 18,3 млрд грн. "Ми можемо збільшити цю цифру в 2 рази", – сказав він.

"У 4 рази збільшили кількість відремонтованого дорожнього полотна, ліквідували в 1,5 рази більше "ямковості", – сказав також прем’єр і нагадав, що Український дорожній фонд запрацює з 2018 року.

 

"Укрзалізниця" в 2016 році мала прибуток близько 300 млн грн, дала до дежрбьюджету 15 млрд грн. А закупівлі через ProZorro дали їй зекономити близько 500 млн грн. Необхідно ще створити незалежну наглядову раду для української залізниці.

 

"Розпочали відродження мережі локальних аеропортів по всій країні", – відзвітував прем’єр. "Бориспіль", за його словами, вийшов на довоєнні показники.

Гройсман також заявив про зрушення в енергетичній незалежності: "До 2016 року Україна була тотально залежною від Російської Федерації… Попередній уряд зробив багато для енергонезалежності".

"Ми 440 днів живемо без російського газу… "Нафтогаз України" замість дотації має чистий прибуток 21 млрд грн.. Ця сума коштів завжди розповзалася по кишенях тих, хто навколо "Нафтогазу" крутив свої оборудки", – заявив прем’єр.  

 

"Ми затвердили концепція гідроенергетики, яка у виробництві всієї нашої енергетики має 8,6%. Ми можемо за 10 років, до 2026 року, вдвічі збільшити цей обсяг – екологічна чиста і достатньо недорога за собівартістю електрична енергія", – сказав він.

 

За словами Гройсмана, енергетична система стабільна, у тому числі й "Енергоатом". Він вважає, що Україна може й експортувати електроенергію

Прем'єр також зазначив, що торік встановлено "Укриття" у Чорнобильській зоні, а також створено інтерактивну карту сміттєзвалищ у країні.

Повна презентація звіту уряду за 2016 рік містить 199 сторінок.

Як відомо, фракція "Батьківщини" домагається відставки Гройсмана з посади прем’єр-міністра за "непрофесійне управління країною".

Про основні економічні провали влади за версією "Економічної правди" читайте у статті "Сім пробоїн українського судна. Що було у 2016 не так".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування