Аваков: навіть якщо ти герой війни, не можна бігати по Харкову зі зброєю

Субота, 18 лютого 2017, 17:15

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає неприпустимим присвоєння альтернативними підрозділами в камуфляжі права регулювати порядок у країні.

"Ми не будемо терпіти на вулицях жодного альтернативного підрозділу, який присвоює собі право регулювати порядок за допомогою зброї, саморобного шеврону або камуфляжу. Особливо, якщо їм добре платять", - сказав міністр в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи події в Харкові, де в ніч на суботу в житловому кварталі люди в камуфляжній формі влаштували перестрілку, міністр з жалем зазначив, що в Україні стало трендом присвоювання людьми у формі права сили.

Глава МВС розповів, що мало місце зіткнення представників однієї з нещодавно зареєстрованих організацій, в яку входять ветерани "Донбасу", і структури, афілійованої з цивільним корпусом "Азов", в результаті чого отримала поранення одна людина.

"Поліція переслідувала групу в камуфляжі, яка бігала по Олексіївці (спальний район в Харкова) зі зброєю між будинками і лякала людей. Ця група вбігла в приміщення дитячого садка, де і була локалізована: кинули зброю в кімнаті поруч з іграшками, вистрибнули у вікно і були затримані", - розповів Аваков.

"Це ненормально, навіть якщо ти герой війни, бігати по житловому кварталу Харкова зі зброєю і розповідати, що ти найбільш "крутий перець", крутіший, ніж інші хлопці в камуфляжі", - зазначив міністр.

Глава МВС висловив переконання, що державні функції регулювання порядку в країні привласнювати ніхто не повинен.

"Якщо поліцейський, нацгвардієць або військовий чинить якось не так, ми знаємо, як з ним розбиратися - він несе відповідальність за ту зброю, яку тримає в руках, йому делеговані державні функції. Ніхто інший ці функції привласнити не може. Якщо хтось виходить на вулицю і каже: "Я нікому не вірю, я головний, я вершу правосуддя", то він порушник. Не тому, що він говорить "знести владу", а тому що він порушує фундаментальні засади і правила життя цивілізованого суспільства", - заявив міністр.

Аваков уточнив, що люди в камуфляжі з громадської організації, які влаштували стрілянину, за попередніми даними, пов'язані з позафракційним народним депутатом Євгеном Мураєвим.

"Я не хочу, щоб мураєви або ще хтось наймали таких людей, це ненормально", - підсумував міністр.

У той же час, Аваков вважає спекулятивною інформацію про нібито наміри силового вирішення проблеми блокади на Донбасі.

 

"У відповідь на спекуляції, що "оточили і будуть стріляти в чесних патріотів". Давайте прийдемо до тями і зрозуміємо, що у нас в країні не функціонують внутрішні війська Януковича і міліція Захарченка", - сказав міністр.

"У мене зі свідомістю все в порядку - розумію, проти кого можна і потрібно застосовувати силу, а проти кого - переконання. До тих пір, поки протестувальники не переходять межу допустимого", - додав він.

Як повідомлялося, у Харкові в ніч на суботу відбулась перестрілка, в результаті якої одна людина дістала поранення. Причиною стрілянини називали конфлікт з приводу блокади.

За словами керівника харківського відділення корпусу "Азов" Олега Ширяєва, одним із учасників конфлікту був колишній боєць батальйону "Донбас" з позивним "Іспанець". Його вважають людиною нардепа екс-регіонала Євгена Мураєва.

У батальйоні "Донбас" спростовують участь своїх бійців або ветеранів у стрілянині, що сталася в Харкові.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування