У ГПУ запевняють, що перевірки щодо Злочевського тривають

Четвер, 2 лютого 2017, 09:36

Перевірка діяльності Миколи Злочевського на посаді міністра екології в уряді часів Віктора Януковича триває, Національне антикорупційне бюро веде декілька проваджень.

Про це заявляє речниця генерального прокурора Лариса Сарган у Facebook.

За її словами, закриття Генпрокуратурою провадження щодо товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСК "Еско-Північ" не означає, що перевірка діяльності Злочевського на посаді міністра екології в уряді часів Януковича припинена.

"Ні. Вона триває. І триває, зокрема, в НАБУ, де є декілька кримінальних проваджень. Чи там не залишилося нічого "перспективного"?", – пише Сарган.

Слідство ГПУ встановило, що "ЕСК "Еско-Північ" занизило податок на прибуток на суму понад 33 млн грн., але ТОВ відшкодувало у держбюджет збитки у повному обсязі, включно з штрафом у понад 16 млн грн. Тому головного бухгалтера товариства звільнили від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України.

Так само порушили вимоги податкового законодавства суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють видобуток природного газу на території України та входять до складу групи компаній Burisma Holdings, кінцевим бенефіціаром якого є Злочевський. Але у зв’язку з повним відшкодуванням завданих збитків суд задовольнив клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності за це.

"Загалом сума сплати до державного бюджету склала 180 мільйонів гривень", – заявляє ГПУ.

Сарган назвала це "безпрецедентним штрафом" до держбюджету.

Як відомо, Генпрокуратура оголосила у розшук Злочевського в січні 2015 року за підозрою у незаконному збагаченні.

За рік стало відомо, що Генеральна прокуратура передала справу проти Злочевського до НАБУ.

13 вересня 2016 року суддя Печерський райсуд Києва зобов'язав ГПУ встановити розумний термін для ухвалення слідчим рішення про поновлення досудового розслідування, а також рішення про припинення розшуку Злочевського.

Пізніше з сайту МВС зняли інформаційно-статистичну картку про розшук Злочевського за запитом ГПУ.

У грудні минулого року Злочевського помітили в ресторані Відня у компанії нардепа від БПП Ігоря Кононенка. Їх зафіксували на фото.

Генпрокуратуру зустріч Кононенка і Злочевського не зацікавила, в січні 2017 року стало відомо, що справи проти екс-міністра закрито.

Кононенко стверджує, що не мав зустрічі з колишнім міністром екології та природніх ресурсів.

23 січня 2017 року Transparency International Україна та Центр протидії корупції закликали притягнути до відповідальності співробітників ГПУ, які закрили справу Злочевського, і поновити розслідування.

Тоді ж НАБУ повідомило ЦПК, що його детективи розслідують кримінальне провадження від 25 червня 2015 року за фактом неналежного розслідування колишнім керівництвом ГПУ кримінальних справ щодо Злочевського та сприяння йому у розблокуванні незаконно виведених за кордон 23,5 млн дол.

Також детективи НАБУ розслідують два провадження: щодо незаконної видачі чиновниками Мінекології у 2010-2015 роках дозволів на користування надрами компаніям, пов’язаним зі Злочевським, і щодо розкрадання 49,38 млн грн при закупівлях консультаційних послуг на впровадження технологій дистанційного зондування землі за часів перебування Злочевського на посаді міністра (від 27.03.2014).

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування