Янукович пише листа Трампу – Захарченко

Вівторок, 21 лютого 2017, 12:16

Екс-президент Віктор Янукович хоче донести свою точку зору про події, що відбувалися в 2014 році під час Євромайдану до президента США Дональда Трампа.

Про це в ефірі телеканалу "Росія 1" заявив екс-міністр внутрішніх справ часів Януковича Віталій Захарченко.

"Я знаю, що Янукович готує листи. І на ім'я Трампа і керівникам європейських держав, в яких роз'яснює, що відбувалося насправді", – заявив Захарченко.

Сам екс-глава МВС називає події Євромайдану "державним переворотом за підтримки європейських політиків і чиновників США".

За словами Захарченка, Джо Байден і європейські лідери в кінці лютого 2014 року дзвонили Януковичу з вказівкою не застосовувати силу проти мітингувальників і називає це "прямим втручанням у внутрішні справи України".

Екс-глава МВС заявив, що в той час був упевнений, що тодішня опозиція не буде виконувати домовленості, підписані 21 лютого і зробив Януковичу пропозицію вивести війська на Донбас, а той з нею погодився.

"У нас була така домовленість: я висуваюся на Донбас, забезпечую логістику для всіх, хто буде туди виходити. Виводить війська командувач Внутрішніми військами", – зазначив Захарченко.

"Ми розуміли так, що у нас є легітимний президент Янукович, який прибуде на Донбас, і на Донбасі будуть війська. Ми забезпечуємо конституційно обраного президента і ведемо подальші переговори", - додав він.

На думку Захарченко, мітингувальники, які їхали в Межигір'я, мали намір вбити Януковича:

"Технологія не передбачала того, що Янукович залишиться живий. Мені так здається", – заявив він.

"Я з Януковичем 21-го числа по телефону промовив порядок відведення військ на Донбас і порядок мого виїзду. Я виїхав самостійно з невеликою групою. Мені було дивно, але ми легко проїхали через барикади", – заявив також екс-міністр.

За словами Захарченка, коли Янукович прибув до Донецька, стало зрозуміло, що там "ситуація була досить складна і підтримки немає", тому він перебрався до Криму, а потім до Росії.

Як відомо, екс-президент Віктор Янукович під час відеодопиту в справі про розстріли євромайданівців не зміг пояснити, яким чином опинився на території Російської Федерації.

Також екс-президент заявив, що вивозив з України в 2014 році виключно ручну поклажу.

Як відомо, Янукович фігурує в декількох кримінальних провадженнях.

Його звинувачують у заволодінні державним майном, а саме комплексом "Пуща-Водиця" урочищем "Межигір'я" на загальну суму понад 540 млн. грн.; ділянкою 17, 48 га в заповіднику Сухолуччя на суму 22,5 млн грн; отриманні хабара 26,6 млн грн під виглядом авторської винагороди, а також незаконному створенні і фінансуванні за рахунок держбюджету на суму 220 млн грн. телекомунікаційної мережі спеціального призначення на базі "Укртелекому".

Також Янукович фігурує в розслідуванні щодо так званих законів 16 січня, прийнятих шляхом фальсифікації, а також "за фактом створення злочинної організації та здійснення ряду тяжких та особливо тяжких злочинів, що в період січня – лютого 2014 року спричинило смерть 78 осіб і нанесення вогнепальних поранень 180 особам".

Йому також пред'явлено підозру в державній зраді.

Віталія Захарченка підозрюють у створенні злочинної організації і масових вбивствах на Майдані, постачанні і наданні вказівки на застосування проти мітингувальників спецзасобів виробництва Росії та розтраті коштів на суму 1177,2 тис грн.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування