ТКГ закликала бойовиків забезпечити тишу для ремонту ДФС

Субота, 25 лютого 2017, 19:17
ТКГ закликала бойовиків забезпечити тишу для ремонту ДФС

Тристороння контактна група закликала ОРДО забезпечити режим тиші для забезпечення проведення ремонтних робіт в районі Донецької фільтрувальної станції.

Про це за підсумками позапланової відеоконференції ТКГ повідомила в суботу ввечері прес-секретар представника України в ТКГ, другого президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

"Донецька фільтрувальна станція пошкоджена, тисячі людей залишилися без води. Це наслідки порушення режиму припинення вогню. Для забезпечення проведення ремонтних робіт Тристороння контактна група закликала ОРДО забезпечити режим тиші", - написала вона.

ТКГ також закликала ОРДО провести розслідування інцидентів, пов'язаних з обстрілом беззбройного патруля СММ ОБСЄ і захопленням безпілотника СММ ОБСЄ.

Крім того, Тристороння контактна група підтвердила зобов'язання, взяті на себе в ході засідання 15 лютого 2017 року в Мінську.

За словами Оліфер, позапланова відеоконференція Тристоронньої контактної групи пройшла за участю представників СММ ОБСЄ, СЦКК і запрошенням представників ОРДЛО.

Як повідомили "Українській правді" джерела, близькі до ТКГ  і ОБСЄ, відеоконференція тривала 6 годин і проводилась за ініціативи ОБСЄ.

Перемовини були дуже емоційними. Головні питання – безпека та порушення тиші.

Окремо піднімалося питання обстрілів в районі Донецької фільтрувальної станції і випадки кричущої агресії і напади на патрулі місії ОБСЄ. Йдеться про стрілянину біля патрулів, а також захоплення безпілотника, який належить СММ ОБСЄ, і який вона намагалась запустити для моніторингу обстрілів в районі ДФС.

На засіданні від представників бойовиків вимагали повернути безпілотник місії, оскільки він є власністю ОБСЄ, є вартісним, крім того, на ньому зберігається чутлива інформація. Однак представники ОРДО, які також були запрошені на відеоконференцію, відмовились віддавати безпілотник.

На думку співрозмовника УП, близького до ходу переговорів, бойовики обрали час невипадково, бо зараз країни-члени ОБСЄ розглядають питання про розширення місії, а також її бюджет. Інциденти можуть негативно вплинути на рішення.

Українська сторона вимагала від бойовиків гарантувати безпеку місії ОБСЄ і відмовитись від погроз у їхній бік.

З позитивних результатів переговорів, співрозмовник УП назвав домовленість про доступ ремонтних бригад для робіт на ДФС.

Як повідомлялося, раніше в суботу бойовики ОРДО заявили, що через "критичну обстановку в районі ДФС" представники так званої "ДНР" виступили з ініціативою провести в форматі відеоконференції екстрені переговори Контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі, і ініціативу підтримали в ОРЛО.

22 лютого Оліфер повідомила, що російська сторона ініціювала скайп-зустріч Тристоронньої контактної групи і сама ж її зірвала.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News