Україна розглядає питання санкцій щодо російського Сбербанку

П'ятниця, 10 березня 2017, 10:51

Президент, Кабінет міністрів і Національний банк розглядають питання введення санкцій проти "дочки" Сбербанку Росії за визнання так званих паспортів "ДНР" та "ЛНР".

Про це заявив на засіданні уряду в п'ятницю прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

З відповідною пропозицією виступив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він нагадав членам Кабміну, що нещодавно Сбербанк почав приймати фейкові документи, випущені окупантами Донбасу, і закликав уряд задіяти санкції до фінустанови.

"Цей банк працює в Україні, він фінансує бойовиків, він отримує прибутки в Україні й інвестує їх у сепаратистські "республіки", - наголосив голова МВС.

З огляду на це Аваков попросив голову Кабміну терміново звернутися до НБУ і РНБО з вимогою розглянути питання введення санкцій щодо російського Сбербанку.

За словами Гройсмана, він вже обговорював цю тему із президентом Петром Порошенко та головою Нацбанку Валерією Гонтаревою.

"Сьогодні робота така ведеться. Зараз з'ясовуються юридичні підстави, чи це є так насправді. Якщо так, я думаю, що і НБУ, і РНБО, і президент дуже швидко відреагують і дадуть адекватну відповідь", - зазначив він.

"Це неприпустимо, коли бандитські організації, підтримувані Росією, мало того, що їм повидавали якісь "вовчі білети" і хтось їх буде визнавати, але в тому числі і фінансові інституції в такі брудні історії замішані. Тому я думаю, ми швидко розберемся", - додав прем'єр.

Він підкреслив, що якщо рішення про санкції буде ухвалено, то уряд зі свого боку одностайно підтримає його.

Як повідомлялося, російський Сбербанк розпочав обслуговування в своїх відділеннях клієнтів, що надають паспорти так званих "ДНР" і "ЛНР".

Раніше президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання на території Російської Федерації документів, які видані громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях Луганської та Донецької областей, окупованих проросійськими бойовиками.

У НБУ заявили, що ініціюватимуть перед РНБО питання про застосування санкцій до дочірнього банку Сбербанку Росії в Україні - ПАТ "Сбербанк" у разі підтвердження інформації про обслуговування осіб-власників фейкових паспортів.

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування