В ЄС слідкуватимуть за наслідками блокади ОРДЛО для населення

Субота, 18 березня 2017, 03:00

Євросоюз слідкуватиме за наслідками для цивільного населення рішення Ради національної безпеки на оборони України про заборону переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Про це сказала речник Єврокомісії Майя Косьянчич, повідомляє Укрінформ.

"Ми ретельно відслідковуватимо вплив рішення на цивільне населення", - заявила вона.

У Євросоюзі наголосили, що у рамках неухильної підтримки України виступають за дуже необхідний інклюзивний підхід до українських громадян, які проживають на нині непідконтрольних керівництву України територіях.

"Нещодавні події, на жаль, суперечать цьому підходу та створюють ризик для подальшого негативного впливу на гуманітарну ситуацію", - зазначили в ЄС.

Зокрема, додала Косьянчич, йдеться про так звані адміністративні заходи із захоплення підприємств у Донецьку, уведення інших валют, ніж українська гривня, що є юридично нікчемними.

Вона відзначила, що указ президента РФ про визнання документів, виданих так званими "народними республіками" у Донецькій і Луганській областях також суперечить духу Мінських домовленостей.

"ЄС залишається рішучим у своїй підтримці суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України", наголосила речник Єврокомісії.

Раніше голова представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що рішення про встановлення блокади Донбасу суперечить попередній політиці українського уряду, яку розділяли в ЄС, але для формулювання остаточної позиції ЄС очікує пояснень від України.

Як відомо, вранці 15 березня президент Петро Порошенко, відкриваючи засідання РНБО, запропонував прийняти рішення про повну зупинку транспортного сполучення з окупованими територіями.

РНБО прийняла рішення припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення.

Порошенко наголосив, що українська сторона скасує заборону на пересування вантажів через лінію розмежування, якщо підприємства на окупованих територіях Донбасу будуть повернуті українським власникам і запрацює режим припинення вогню.

Перекриття транспортних шляхів в напрямку ОРДЛО не стосується гуманітарних вантажів.

В МВС роз'яснювали, що українці зможуть перетинати лінію розмежування в зоні АТО пішки або громадським чи приватним транспортом після відповідної перевірки правоохоронцями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News