Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу до ЄСПЛ

П'ятниця, 31 березня 2017, 04:41

29 березня Меджліс кримськотатарського народу подав скаргу до Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляється на сайті правозахисного центру "Меморіал", який представляє інтереси Меджлісу в ЄСПЛ.

Скарга була подана в зв'язку з тим, що російська влада включила Меджліс в список екстремістських організацій і заборонила його діяльність.

У скарзі до ЄСПЛ Меджліс вказав, що такі дії влади РФ порушують статтю 11 (свобода зібрань та об'єднань) Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод. Також наголошується, що членів організації переслідують в зв'язку з їх політичною позицією, що є порушенням статті 18 (межі використання обмежень щодо прав).

Меджліс також поскаржився, що російські суди не визнають його статусу як представницького органу корінного кримського народу, тим самим порушуючи статтю 14 (заборона дискримінації).

Члени Меджлісу також стверджують, що були позбавлені права на справедливий судовий розгляд і що вони не могли припустити, що їх діяльність стане порушувати анти-екстремістське законодавство.

На розгляді ЄСПЛ перебуває близько трьох тисяч окремих скарг, що мають відношення до подій в анексованому Криму і на Сході України.

29 вересня 2016 року Верховний суд РФ остаточно визнав законною заборону діяльності Меджлісу кримських татар на території Росії і в анексованому Криму як "екстремістської" організації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування