Насіров зберігав вдома витяг зі справи ГПУ проти Центру протидії корупції

Четвер, 20 квітня 2017, 10:36

Відсторонений голова Державної фіскальної служби Роман Насіров зберігав вдома витяг з кримінального провадження Генпрокуратури у справі проти Центру протидії корупції.

Про це стало відомо під час судового засідання 19 квітня, повідомляється на сайті ЦПК.

Головуючий суддя Апеляційного суду Києва, коли оголошував перелік арештованого під час обшуків вдома у ДФСника майна, сказав, що зокрема, детективи НАБУ вилучили службовий документ, а саме – витяг з кримінального провадження за номером 42016000000000688.

У Центрі протидії корупції повідомили, що саме за таким номером у березні 2016 року Генеральна прокуратура незаконно порушила та розслідувала кримінальне провадження проти ЦПК, підозрюючи центр у привласненні закордонних грантів на реформу ГПУ.

У червні 2016 року генпрокурор Юрій Луценко закрив дане кримінальне провадження через відсутність складу кримінального правопорушення.

Зі слів прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Романа Симківа, який був присутній у суді, наявність вдома у Насірова витягу з кримінального провадження свідчить про те, що відсторонений голова ДФС міг зловживати своїм службовим становищем та отримувати від правоохоронних органів службову інформацію.

"Витяг з Реєстру досудових розслідувань по певному кримінальному провадженню може мати слідчий або прокурор ГПУ, тобто посадова особа того органу, що здійснює досудове розслідування у справі. Такий витяг – закрита інформація", – пояснює юрист Центру протидії корупції Андрій Савін, який теж був присутній на судовому засіданні.

"Витяг міг опинитися у Насірова тільки в одному випадку – хтось зі слідства злив йому цей документ", - додав він.

За даними ЦПК, одним зі слідчих у кримінальній справі проти Центру протидії корупції був (на той час) слідчий в особливо важливих справах відділу з розслідування кримінальних проваджень у сфері власності Генеральної прокуратури В. Машика. Згідно з його електронною декларацією, Машика до ГПУ працював слідчим у Державній фіскальній службі. В березні 2016 року він звертався до суду із клопотанням про доступ до банківських та фінансових документів ЦПК.

Як повідомлялося, навесні 2016 року слідчі ГПУ шукали на рахунках ЦПК гроші уряду США, які виділялися на реформу кримінальної юстиції і, на думку Генпрокуратури, мали б надходити безпосередньо на рахунки правоохоронного органу.

Пізніше США підтвердили, що не давали Центру протидії корупції $2 млн, які шукає ГПУ. Справу було закрито.

У середу, 29 квітня 2017 року, Апеляційний суд Києва частково відмінив арешт, накладений на майно Романа Насірова. Він постановив повернути голові ДФС документи, вилучені під час обшуку у нього вдома, - це внутрішній паспорт громадянина України, закордонний паспорт, дипломатичний паспорт та вищезазначений витяг з кримінальної справи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News